IKKE FØRSTEREISGUTTER: Far og sønn Francis og Pascal Ooms er langt fra noen nybegynnere som norgesturister. Francis er nå på sin 102 tur til Lindesnes, mens Pascal har "noen og førti" Foto: Roar Greipsland
FAR OG SØNN: Pascal har ikke tellingen, men anslår at han har vært et førtitalls ganger i Lindesnes sammen med sin far Francis. Foto: Roar Greipsland
EI LANG LANGE: I sommer fikk Francis denne langa, på hele 1,13 meter utenfor Nesekletten. Foto: Privat

LINDESNES: — Jeg nyter fisket, stillheten og roen, og hygger meg med mine mange gode venner i Spangereid, forklarer Francis.

62-åringen kommer fra Heist-op-den-Berg i Belgia, en trivelig småby tre og en halv mil fra Antwerpen. For hver eneste tur har han kjørt de 2200 kilometerne som kreves for tur retur. Når det har skjedd 102 ganger, har Francis kjørt 224.400 km. Med jordas omkrets på 40.075 km, har han snart kjørt jorda rundt seks ganger for å fiske lange, lyr og makrell.

Opptil fem ferieturer i året

lange 1.13m juli 13.jpg

De siste årene har den fiskeinteresserte belgieren kommet til Lindesnes tre ganger i året, men på det meste har det vært hele fem ganger. Fire årlige turer har heller ikke vært noen sjeldenhet. Med 220 mil tur retur hver eneste gang, har Francis kjørt svimlende 22.440 mil for opplevelsen.— Det startet da min kone Simone så en annonse om ferie i Lindesnes i 1981. Vi bestilte en tur, og ble veldig positivt overrasket. Sommeren etter bestilte vi ny tur, og etterpå ballet det bare på seg, smiler Francis. Alltid hadde han drømt om å reise til Norge, og forventningene innfridde.

— Her var det stille og rolig, og for jeg som liker å fiske var det et eldorado med båtutleie og muligheter for fisketur på egenhånd, sier Francis. Han har feriert i Lindesnes i alle årene, og hele 50 ganger har han hatt tilhold i samme hus på Njerve i Spangereid.

— Sommerstid drar vi vanligvis på sjøen i fem-tiden om morgenen, og fisker helt ute på Nesekletten, 25 minutters tur ut med en kjapp båt, forklarer den ivrige fiskeren. Aldri har han vært sjøsyk eller redd på sjøen, men viser det stor respekt.

— Når bølgene går hvite er det bare å komme seg til land igjen, legger han til.

"Lang" fangst

Med fisket kommer også fangsten. Aller helst liker Francis å fiske etter lange på 60-70 meters dyp. I sommer ble det ei lang lange på 1,13 meter. Mens vi i Norge måler størrelsen i kilo, bruker belgiske fiskere å fortelle om størrelsen i centimeter.

Francis sønn Pascal har vært i Lindesnes rundt 40 ganger. Også han er full av lovord om Spangereid. Attpåtil mister han færre sluker enn før.

— Ha ha, denne gangen bare rundt ti. Tidligere kunne vi miste 50 om året. Man lærer fisketeknikken bedre for hvert år, ler Pascal. Med rundt 20 kilo ferdigrenset fisk hver, er de strålende fornøyd med oppholdet.

Lindesnes-venner

Turene til Spangereid har ikke blitt de samme etter at de to mistet sin kone og mor Simone i kreft i 2010. Også hun likte stedet så godt, at ønsket hennes var å få strødd asken etter henne på havet utenfor bygda.

— Vi har blitt ordentlige venner av Lindesnes, og føler oss nesten som nordmenn, sier Francis.