KAN DET VÆRE: - Det må være kongekrabbe. Dette er helt unikt, mener Terje Andersen (t.v) og Per Rudi. De mener de fikk en kongekrabbe utenfor Dvergsøya onsdag ettermiddag. Foto: odd-inge r nning uleberg
KAN DET VÆRE: - Det må være kongekrabbe. Dette er helt unikt, mener Terje Andersen (t.v) og Per Rudi. De mener de fikk en kongekrabbe utenfor Dvergsøya onsdag ettermiddag. Foto: odd-inge r nning uleberg
FLERE FIKK: Per Rudi bøyer seg for å få fram krabbeklørne, mens Terje Andersen snakker med Ronny Kaspersen og Adrian Kapsersen (10) om mulig kongekrabbe. Kapsersens fikk tre foreleden. Foto: odd-inge r nning uleberg

KRISTIANSAND: — Vi mener dette er en sensasjon. Jeg leste i Fædrelandsvennen at det ville gå femti år før russerkrabba eller kongekrabba kom til våre kyster. Men nå ser det ut som den er her, sier Per Rudi.

Vi treffer fiskerne ved Tømmerstø Brygge. Krabba fikk de i ei fisketeine på 53 meters dyp like utenfor Dvergsøya.

Ballast?

- Det er ikke trollkrabbe da?

— Vi lurte på det. Men det kan det ikke være. De er mørkebrune, mot svart. De er hårete. Jeg har sett mange av dem. Dette virker å være mye likere kongekrabbe, sier Rudi.

Nå lurer han og Terje Andersen på om en fiskebåt kan ha sluppet ut krabber, eller om egg eller småkrabber har kommet med ballastvann.

Flere har fått

Mens vi fotograferer skapningen på brygga, kommer Ronny Kaspersen og sønnen Adrian (10) bort. De fikk akkurat maken krabber utenfor Dybingen for noen dager siden.

— Vi fikk tre. Fetteren min spiste et par av dem. De var visst gode, sier Kapsersen.

— Da må det være kongekrabbe. Ingen spiser vel trollkrabber. De er jo hårete og fæle, mener Rudi.

Han synes også det er svært interessant at Kapsersen fikk sine krabber ikke langt fra der han selv fisket.

Hvis kongekrabba er i Byfjorden utenfor Kristiansand er det en biologisk sensasjon. Den spiser seg nedover kysten av Nord-Norge, etter at den ble satt ut utenfor Kola-halvøya av sovjetrusserne for noen tiår siden. Og som Rudi sier, er den ikke ventet til Sørlandet før om flere tiår.

Der kongekrabba kommer, er det slutt for de fleste andre. Den formerer seg enormt og spiser havbunnen ren. Kongekrabbe kommer opprinnelig fra havområdene utenfor den russiske østkyst, og kalles også Kamtsjakta-krabbe.

Trollkrabbe er en vanlig og naturlig art i norske farvann. Den lever sitt liv på bunnen i relativ fred og fordragelighet med artene rundt seg.