KRISTIANSAND: — Vi må ha mange navn. Noen på listen vet vi er uaktuelle i utgangspunktet, men av erfaring vet vi også at en god del av dem som blir kontaktet, svarer nei, sier Jan Olav Olsen, lederen i Agder og Telemark bispedømmeråd.

Prosessen med å finne Olav Skjeveslands etterfølger begynte formelt fredag. Da hadde bispedømmerådet møte i Kristiansand.

Medlemmene kastet fram navn, og listen inneholdt et halvt hundre kandidater da strek ble satt.

— Nå skal vi bruke sommeren til å tenke. Ingen som står på listen, vil bli kontaktet ennå. Det skjer først etter neste møte i bispedømmerådet 16. august, opplyser Olsen.

Ansettelse i desember

Planen er at bispedømmerådet i begynnelsen av september skal ha nominert fem kandidater. Dette forslaget sendes til avstemning i menighetene i bispedømmerådet og til landets proster.

Når resultatet foreligger, vil bispedømmerådet gjøre klar en innstilling til Kirkerådet, som foretar ansettelsen etter at bispekollegiet også har uttalt seg.

Innstillingen i finalerunden skal inneholde tre navn.

— Ifølge vår tidsplan vil ansettelsen skje i Kirkerådet i begynnelsen av desember. Målet er at ny biskop skal være på plass i god til før Kirkemøtet åpner i Kristiansand i april neste år, sier Jan Olav Olsen.

Lokale kandidater

Han vil ikke røpe noen navn på listen. Men ett navn som ganske sikkert står der, er Vidar Leif Haanes, Menighetsfakultetets rektor. Han er født og oppvokst i Kristiansand, men det er 30 år siden han bodde i byen.

Kjetil Aano, prost i Tungenes prosti i Stavanger og leder i Mellomkirkelig råd, er trolig med. Han var favoritt til å bli biskop i Stavanger i 2009 og hadde klart flertall i den kirkelige avstemningen. Regjeringen utnevnte Erling Pettersen.

Blant lokale kandidater er sannsynligvis fungerende biskop Bjarne Sveinall og Aud Sunde, som er fungerende domprost i Kristiansand. Hun vikarierer for nettopp Sveinall. Også Audun Myhre, generalsekretæren i Sjømannsmisjonen, er blitt nevnt tidligere.

— Vi har flere lokale på listen, og med lokale mener jeg da fra de tre fylkene bispedømmerådet omfatter. Utvalget av kvinnelige kandidater er også godt, sier Olsen, som i vinter uttalte at den nye biskopen bør være godt voksen. Helst passert de 50. — Det er ingen rigid grense. Men vi må ha en biskop med erfaring, og en som er mye under 50, ser jeg ikke som veldig aktuell.

Tett på

Olsen kommer til å følge ansettelsesprosessen tett fra start til mål. Bispedømmerådet han leder, styrer nominasjonsprosessen. Og under Kirkemøtet i Tønsberg i april, ble han valgt inn i Kirkerådet, som skal ansette den nye biskopen, som blir den første som ikke utnevnes i statsråd.