SØGNE: Når den populære kulturskolerektoren Dag Ernst gir seg etter 15 år ved roret, erstattes rektorstillingen med tittelen «avdelingsleder for ungdomskultur».

Det får de 14 musikk-, dans— og kunstlærerne ved skolen med 200 elever til å frykte for den faglige ledelsen fremover.

Kritiske

— Stillingsbeskrivelsen er utydelig, og i annonsen virker det som om det søkes etter en sosialarbeider med innslag av kulturskoleledelse. Etter hovedtariffavtalen og et styringsvedtak skal man ansette en pedagogisk leder med overordnet lederskap for de ansatte, sier tillitsvalgt og trommelærer Vegard Lefstad Kvam til Fædrelandsvennen.

Den nye stillingen innebærer blant annet ansvar for å utvikle ungdomsklubben Open Mind, sammen med å drifte og videreutvikle kulturskolen. I beskrivelsen heter det at «Søgne kommune ønsker å organisere barne- og ungdomskulturarbeidet under én leder som har et helhetlig ansvar for ungdomskulturen i bygda».

Lokallagsleder av Musikernes fellesorganisasjon (MFO) på Agder, Tarjei Fjørtoft, beskriver også prosessen rundt ansettelsen som uryddig.

— Det er en klar bekymring blant lærerne om hva slags leder de nå får. Tillitsvalgt er ikke tatt med i vesentlig grad, og det er uheldig. Det er vanskelig å si hva slags personer som vil søke denne stillingen, og det kan være at man ikke får riktige søkere med rektorerfaring, sier han.

- Ikke rette typer

Vegard Lefstad Kvam følger opp:

— Jeg er redd vi ikke får den rette type søkere, og at folk med riktig kompetanse og på jakt etter rektorstilling overser dette. Et annet problem er at annonsen kun har ligget ute fra 14. juni, med frist 1. august. Det er for kort tid, spesielt i ferietiden, sier han.

Kvam synes den nye stillingsbeskrivelsen virker vilkårlig, og er også kritisk til prosessen.

— Som tillitsvalgt ble jeg ikke tatt med i noen drøfting. Dette er en så stor endring at vi burde vært informert og rådspurt, sier Kvam.

- Styrker kulturskolen

Kulturleder i Søgne, Kristian Strøm-Fladstad, sier imidlertid at poenget er å styrke både kulturskolen og ungdomsarbeidet i kommunen.

— Vi vil utvide ansvaret til å gjelde det totale ungdomsarbeidet, og samtidig overlate undervisningsbiten til en annen. Den nye stillingen vil ha et overordnet ansvar for barne- og ungdomsarbeidet i kommunen, der kulturskolen inngår, sier han.

Strøm-Fladstad sier også at han ikke kunne la seg påvirke av synspunktene til lærerne.

— Som tillitsvalgt er det helt greit at Kvam mener det han gjør. Men vi ønsker å vri stillingen mot et større ansvar, og som leder for hele barne- og ungdomsarbeidet i kommunen må jeg har et litt mer overordnet blikk på dette enn ham.

Til nå har Strøm-Fladstad mottatt sju søkere på stillingen, og søknadsfristen er utsatt med to uker til 14. august.