Her står flammene ut fra tanken på Elkem. Røyken spredte seg raskt før brannvesenet fikk kontroll. Foto: fvn-tipser
BRANN: Brannen ved Elkem Carbon dekket store deler av Fiskåtangen. Dette er andre gangen det var drama ved anlegget torsdag kveld. Foto: fvn-tipser
SLUKKET: Dette bildet er tatt fra parkeringsplassen foran Elkem, det nærmeste vi fikk komme. Her er brannbilen og rett bak drives det med slukking. Foto: Jarle R. Martinsen
BRANN: Brannen ved Elkem Carbon dekket store deler av Fiskåtangen. Dette er andre gangen det var drama ved anlegget torsdag kveld. Foto: Kristin Ellefsen
BRANN: Brannen ved Elkem Carbon dekket store deler av Fiskåtangen. Dette er andre gangen det var drama ved anlegget torsdag kveld. Foto: fvn-tipser

KRISTIANSAND : Tordag klokken 19.03 rykket brannvesenet ut til Elkem Carbon i Vågsbygd etter at det hadde tatt fyr i en tank med tjære av typen bek. Den kraftige røykutviklingen var synlig fra store deler av Kristiansand.

— Det er svært farlig røyk som kommer opp. Vi har all mannskap på stedet, det er full fyr i tanken. Situasjonen er uavklart, opplyste vaktoperatør ved 110-sentralen til Fædrelandsvennen.

Brannvesenet i Kristiansand tilkalte forsterkninger fra Søgne.

Brann i isolasjonen

Ifølge fabrikksjef Odd Olsen ved Elkem Carbon skyldtes den voldsomme røykutviklingen at det brant i en tank med bek. Tidligere i ettermiddag rykket nødetatene ut på grunn av en lekkasje i den samme tanken.

— Det har tatt fyr i isolasjonsmaterialet rundt tanken, opplyste Olsen til Fædrelandsvennen.

— Røyken kan sees fra store deler av Kristiansand. Er det grunn til bekymring for folk?

— Nei, det er det ikke. Dette dreier seg om små mengder.

Kjøler tanken ned

Politiet opplyste på twitter klokken 19.30 at brannen var slukket og at det ikke var eksplosjonsfare. Klokken 19.50 opplyste Stein Bergstøl, assisterende fabrikksjef ved Elkem Carbon, til Fædrelandsvennen at brannvesenet arbeider med å kjøle tanken med vann.

Ifølge Bergstøl tok det fyr i isolasjonen rundt tanken da bek rant ut i forbindelse med overfylling.

— Beket holder en temperatur på over hundre grader, og når det kommer i kontakt med isolasjonen kan det ta fyr, sier Bergstøl.

— Hvor dramatisk var dette?

— Det er jo ikke noe hyggelig at det tar fyr i isolasjonen. Hvorfor tanken ble overfylt må vi komme til bunns i.

— Var røyken farlig?

— Det må jeg nesten snakke med en kjemiker om. Men røyken stammer jo fra bek blandet med isolasjonsmateriell.

Han opplyser at ingen personer ble skadet i forbindelse med overfyllingen av tanken eller brannen.

Bek kan gi alvorlige skader

Ifølge Wikipedia er bek svart eller mørkebrunt restprodukt fra destillasjon av tretjære. I dag er den viktigste anvendelsen som bindemiddel i anoder til elektrolytisk aluminiumsproduksjon. Miljødirektoratet skriver på sine hjemmesider at bek kan gi alvorlige skader.