VENNESLA: Søndag 9. oktober fant jegere tre valper som var drept med hammer. De ble funnet ved et grustak i nærheten av Honnemyr i Vennesla. Nå har mannen som avlivet valpene fått en bot på 5000 kroner. Og akseptert forelgget.

Uforsvarlig avlivning

Det er politiadvokat Eirik Ramsland som har vurdert avlivningen av valpene.

— Mannen fra Vennesla er bøtelagt for å ha avlivet dyr på en dyrevelferdsmessig uforsvarlig måte. I tillegg bøtelegges han for å ha begravet valpene uforsvarlig, sier politiadvokat Ramsland.

Jegerne som fant valpene mente det så ut som om de var mishandlet til døde.

— Dyrene skal være bedøvet før avlivningen starter. Det skal ikke mye fantasi til å for å se at de ikke var det, sa Torhild Røsand til Fædrelandsvennen, som anmeldte saken til politiet på vegne av jegerne.

Politiet har lagt til grunn dyrevelferdslovens §37 og forskrift nummer 991 om avlivning av hund og katt §§6 og 3. — I forskriften settes det en grense på åtte dager etter fødsel. Etter den tid kan ikke valper avlives med slag mot hjernekasse med en slik styrke at det gir umiddelbart bevissthetstap, sier Ramsland.

Uforsvarlig begravelse

Jegerne som fant valpene ved grustaket, slo fast at valpene bare var kastet ut i vegkanten. Det var ikke noe som tydet på at de hadde vært begravet. Tvert imot var valpene tydelig preget av dyr og åtselspisere.Mannen selv fortalte til Fædrelandsvennen at han hadde begravet valpene. Men at grevling eller andre dyr måtte ha gravd dem opp.

— Valpene var uansett ikke gravd dypt nok ned, sier politiadvokat Ramsland, som viser til matlovens §28 og tilhørende forskrift.

— Loven legger vekt på at dyr skal begraves så dypt at de ikke graves opp av andre dyr, sier Ramsland.

— Vår samlede vurdering for botens størrelse er at avlivning ikke har skjedd i henhold til regleverket. Men metoden som er brukt ved avlivning er ulovlig, sier Ramsland.

— Har dere vurdert om dyrene har lidd?

— Det har vi ikke beviser for å konkludere med, sier Ramsland.

Det er statsadvokaten i Agder som formelt har utstedt forelegget.

Fornøyd

Torhild Røsand som anmeldte saken til politiet, og advokat Hanne-Eva Müller som påtok seg jobben med å følge opp saken, er begge fornøyd med sakens utfall.— Det viktigte var at saken ikke måtte gå upåaktet hen, eller at saken skulle bli henlagt. Nå er det reagert med en bot. Når det gjelder botens størrelse, så er ikke bøtelagte bemidlet, og det er det tatt hensyn til. Dermed anser jeg denne saken som avsluttet for min del, sier advokat Müller.