LILLESAND: — Jeg fikk en del stygge eposter fordi jeg etterspurte beslutningsgrunnlaget for dette brevet. Det ble sagt at jeg blottla min inkompetanse på innvandringsspørsmål og at jeg ikke ville komme fra dette med æren i behold, innledet Holmer-Hoven.

Han fortsatte med å gå til angrep på Nils Justvik (SV), som ifølge Holmer-Hoven var avsenderen av epostene.

— Justvik bruker slike personkarakteristikker mot meg som en ubetydelig lokalpolitiker, mens han selv representerer et parti som siden 2011 har tvangsreturnert over 1000 barn. Jeg har ikke hørt at Justvik har engasjert seg for disse barna, sa Holmer-Hoven.

Endelig avslag

SV har sammen med Frp, Venstre, KrF og Senterpartiet skrevet under på en protest som skal sendes til statsminister Jens Stoltenberg og regjeringen. I brevet ber de om at sentrale myndigheter sørger for at familien Tunc kan bli boende i Lillesand. Høyre og Ap har ikke ønsket å skrive under.

Familien Tunc kom til Norge for 11 år siden. I 2003 fikk de endelig avslag på asylsøknaden. De hevder selv at de er statsløse kurdere fra Libanon, mens myndighetene mener de kommer fra Tyrkia.

ENIGE: Nils M. Justvik (SV) og Arne Guldbrandsen (Frp) har begge skrevet under på protestbrevet.
PROTEST: Petter Toldnæs (V) støtter protestbrevet som skal sendes til regjeringen. Til venstre Signe Idsøe fra samme parti. Foto: Erlend Olsbu

Familien består i dag av mor og fem barn. Barnas far ble i 2010 dømt til sju måneders ubetinget fengsel av Kristiansand tingrett. Da dommen var ferdigsonet i 2011 ble han tvangsreturnert til Istanbul i Tyrkia. Etter det Fædrelandsvennen forstår innebærer dette at han ble akseptert som tyrkisk statsborger.

Holmer-Hoven lurte på om politikerne som hadde skrevet under kunne stå inne for at familien ikke kommer fra Tyrkia, slik de skriver i brevet til statsministeren og regjeringen.

— Kan det være at familien kunne returnert til Tyrkia dersom de ønsket det, spurte Høyre-representanten.

Barna viktigst

Venstres Petter Toldnæs gikk på talerstolen etter Holmer-Hoven.

— Vi kan stå inne for brevet. Dette handler om hensynet til barna, som vi mener trumfer alle andre hensyn. Enkeltmennesker er viktigere enn systemet, sa Toldnæs.

Oddbjørn Kylland (Sp) trakk også fram hensynet til barna.

— Jeg synes dette er en god mulighet til å løfte et eksempel fra vårt lokalsamfunn. Hvis systemet tillater dette så vil vi endre systemet, sa Kylland.

Situasjonen til Tunc-familien ble diskutert i bystyret etter inititativ fra de fem partiene. Det var ikke meldt som en sak, så det ble dermed heller ikke fattet noe vedtak.