KRISTIANSAND: — Dette er en fullstendig meningsløs greie noen har kommet trekkende med. Vi må ikke bruke tid og krefter på å diskutere hvorvidt byen skal skifte navn eller om ordføreren skal hete borgermester, sier Per Sigurd Sørensen.

På spørsmål fra Fædrelandsvennen sa nåværende ordfører, Arvid Grundekjøn, at han synes det hadde vært naturlig at byen heter Christianssand og at vervet heter borgermester i stedet for ordfører.

I etterkant av dette har Vidar Kleppe (Dem) bedt ordføreren å avklare om han vil fremme en sak om navneskifte til bystyret i Kristiansand. Da klarte ikke eks-ordføreren å dy seg: "Av alle uviktige ting et bystyre bør bruke tiden sin på, må vel dette være det aller mest uviktige av de alle!", skrev Sørensen i et debattinnlegg under saken.

Bor i Norge

— Vi bor i Norge. Her heter det ordfører og byen vår heter Kristiansand med K. Borgermester var noe vi hadde før i tiden, utdyper Sørensen.

I går stilte ordfører Arvid Grundekjøn seg positiv til å endre bynavnet fra Kristiansand til Christianssand. I tillegg mente han at tittelen borgermester er bedre enn ordfører. Han var likevel tilbakeholden med å kjøre dette fram som en egen sak. Spesielt en navneendring vil bli kostbar.

— Jeg kan i alle fall rådføre meg med noen. Ideen er veldig god. Men den kan også bli upraktisk og veldig dyr. Kristiansand er jo omtalt overalt, på karter, i atlaser, i dokumenter og en rad andre sammenhenger verden over, sier Grundekjøn.

Eksempler

— Men andre byer har klart det. St. Petersburg ble skrevet Piterburkh da den ble grunnlagt i 1703. Så ble den Petrograd i 1914, Leningrad i 1924 og St. Petersburg igjen i 1991. Århus ble til Aarhus 1. januar i fjor og i Ålborg drøftes tilsvarende endring der.

— Du har jo gode forbindelser på Stortinget?

— Selvsagt. Og logikken så vel som historien og grammatikken tilsier Christianssand. Dessuten er vi opptatt av kunnskapsformidling i skolen. Da burde jo kommunen gå foran med et navn som ikke er bygd på feil.

— Betyr det at du tar saken?

— Det betyr at den er innmari god. Likevel er jeg ikke parat til å trykke på knappen. I farten kommer jeg på minst to andre saker som nok står foran på prioriteringslisten. Men det er klart; borgermester i Christianssand har en helt annen sus enn ordfører i Kristiansand.

Står klar

Dersom Grundekjøn synes saken er så innmari god at han legger den fram for bystyret, og hvis et flertall støtter ham, også etter å ha grovregnet på det, står Peter Gitmark klar til å overta stafettpinnen.

— Jeg kjører saken i Stortinget hvis bystyret vil, sier Høyre-representanten fra Kristiansand, som mener stavemåten på byen er en historisk tilsnikelse, og det med følgende begrunnelse:

— Man kan ikke uten videre endre på et kongenavn. Det har andre sagt før, og det er jeg fullstendig enig i, sier Grundekjøn.