BIRKENES: Løining er bosatt i Oslo, men har en fritidsbolig i Birkenes han benytter ved jevne mellomrom. 1. april i fjor merket han en saltsmak i vannet fra brønnen, som ligger like ved riksvei 41. Løining, som ennå ikke har rent drikkevann, ønsker ikke å kommentere saken overfor Fædrelandsvennen.

— Jeg kan gjerne bidra til en artikkel om denne saken, men først etter at vi har kommet til en løsning. Det håper jeg vil skje til høsten, sier Løining.

I løpet av det siste året har han hatt en omfattende korrespondanse med Statens vegvesen. I dokumentene fremgår det at saken har kostet veivesenet rundt 200.000 kroner. Beløpet dekker blant annet utgifter til vannprøver, rørleggerarbeid og brønnboring.

— Veivesenet tar på seg ansvaret for å skaffe til veie rent drikkevann, såfremt dette er mulig. På steder hvor det ikke er kommunal vannledning vil det være naturlig å bore en ny brønn, sier juridisk rådgiver Ina Landro i Statens vegvesen til Fædrelandsvennen.

Uvisst omfang

Landro presiserer at hun ikke kjenner den aktuelle saken og derfor uttaler seg på generelt grunnlag. Hun forklarer at alle som får brønnen forurenset av veisalt har krav på erstatning. Arbeidet med brønnboring overlates normalt til eieren, som kan kreve kostnadene dekket.

— Han kan da sende regningen til oss, sier Landro.

— Hvor lenge har dette vært praksis?

— Det tør jeg ikke svare på. De første sakene dukket opp for noen år siden, etter at veisaltingen økte i omfang, sier Landro.

Fædrelandsvennen har bedt om en oversikt over hvor mange brønner som har blitt forurenset av veisalt de siste årene. En slik oversikt er det ifølge veivesenet ikke mulig å fremskaffe.

Dekker ikke kjøring

Av brevutvekslingen mellom Løining og veivesenet fremgår det at departementsdirektøren får dekket kun 90 prosent av sine utgifter. Han har dermed selv måtte betale rundt 25.000 kroner for arbeidet.

— Det følger av alminnelige erstatningsrettslige prinsipper at skadelidte ikke skal tjene på å ha lidt en skade. Følgelig avkortes erstatningsbeløpet ved at oppsitter skaffes en ny brønn med bedre vannkvalitet i forhold til en eldre brønn. Vår vurdering er at dette er det riktige i denne konkrete saken, sier Linn Havstad Kvifte ved juridisk seksjon i Statens veivesen.

Havstad Kvifte er den som har håndtert Løinings erstatningskrav. Flere titalls av de over 100 registrerte dokumentene i saken er eposter mellom Kvifte og Løining. Her kommer det fram at Løining har ikke har fått dekket utgifter han har hatt til saksbehandling, blant annet kjøring fra Oslo til Birkenes.

— Veivesenet erstatter utgifter til ny drikkevannskilde. For øvrig er det ikke vanlig å få dekket utgifter til kjøring når man fører sin egen sak, sier Kvifte.

— Når kan Løining forvente å ha rent drikkevann igjen?

— Det kan jeg ikke svare på. Vi gjør dette så fort vi kan. Nå skal de snart bore videre i erstatningsbrønnen, så jeg håper alt kan være i orden innen kort tid, sier Kvifte.