Endelig: Audhild Reidun Haugeberg og Mari Dahl er her endelig fremme i Los Angeles. Foto: Privat
Filmteamet: Disse guttene fulgte jentene på tur i tre og en halv uke. Foto: Privat
Gode hjelpere: Jentene møtte flere hyggelige folk på turen. Denne familien kjørte dem til en busstasjon i New Mexico. Foto: Privat
Pakket og klar: Noe av utstyret Haugeberg tok med seg på turen. Foto: Privat

KRISTIANSAND/SANTA MONICA: — Noen ganger har vi levd på bare brød og vann i en ukes tid, og ikke hatt noen anelse om hvor vi skal sove. Vi har sett og opplevd så utrolig mye, sier en trøtt Audhild Reidun Haugeberg om reisen, på telefon fra Santa Monica i Los Angeles.

Uten en krone i lommeboka skulle jentene krysse USA ved å tjene sine egne penger på veien. Jentene troppet opp 10. juni i New York med tomme lommebøker. 5. juli hadde de kommet seg til Los Angeles ved hjelp av gavmilde amerikanere og hardt arbeid. Med seg på reisen har de hatt med seg et profesjonelt filmteam som dokumenterte det hele. Nå håper Haugeberg at norske tv-selskaper er interessert i å kjøpe filmen og vise den tre og en halv uke lange reisen i beste sendetid.

Tidligst ute om ett år

Haugeberg forteller at filmteamet sitter igjen med timevis med råmateriale, og at det mest sannsynlig vil ta så mye som et år før andre får se hva jentene har vært med på.

— Det vil ta en måned bare å synce klippene (at lyd og bilde henger sammen journ.anm.), så skal det klippes teasere og presenteres for andre selskaper. Jeg misunner ikke akkurat han som skal sitte ved redigeringsdesken, sier hun lattermildt.

Filmteamet drar tilbake til Norge i dag og har mye arbeid foran seg. Jentene forteller at de la ut et innlegg på en blogg om noen var interessert i ideen som fikk navnet "kamera på slep". Yadda film tok utfordringen og har fulgt jentene under hele reisen.

— Dette er folk med utdanning innenfor film og foto, så det er profesjonelle folk. De har blant annet jobbet med Varg Veum-filmene og flere musikkvideoer, sier Haugeberg og er svært spent på resultatet.

Inntrykk og følelser

Jentene brukte tre og en halv uke fra New York til Los Angeles og legger ikke skjul på at turen har bydd på mange inntrykk og følelser. Å være hjelpeløs, ikke ha penger og ikke vite hvor man skal sove om nettene har vært utfordrende, men spennende.

— Det var absolutt ikke et A4-liv, vi har gått langt utenfor vår egen komfortsone og én dag kunne fort føles som en måned, forteller hun.

Fra hånd til munn

Sine første penger tjente de ved å gi nakkemassasje i Central Park i New York. Her tjente de nok penger til at de kunne komme seg på en buss til staten Pennsylvania.

— Det var ganske spesielt, vi har jo egentlig ikke peiling på massasje, sier hun, og forteller at de ikke ville tigge etter penger fordi de egentlig har penger i Norge.

Etter å ha levd fra hånd til munn i over tre uker ser jentene nå på verden fra et annet perspektiv. Det var et mål å hele tiden ha på seg 10 dollar, noe som viste seg å være en utfordring. Haugeberg ble overrasket over hvor lite man trenger for å ha det bra.

— Nå setter jeg virkelig pris på tingene man tar for gitt i hverdagen hjemme, bare det å ta en dusj for eksempel, sier hun.

Levde på gjestfrihet og gavmildhet

For å klare seg gjennom hele reisen har jentene jobbet for pengene sine, og funnet overnattingssteder blant annet via CouchSurfing - et nettsted hvor privatpersoner legger ut sofaen sin til disposisjon for reisende. Hun forteller om hyggelige og hjelpsomme amerikanere.

— Vi levde på gjestfrihet og gavmildhet. Vi har gjort forskjellige jobber for dem og de ga oss mat og gjerne tak over hodet, sier hun og forteller om både gårdsarbeid og hagearbeid.

— Vi ble fort kalt "de blonde meksikanerne", sier hun og referer til at det ofte er meksikanere som utgjør billig arbeidskraft i USA.

En gang endte jentene opp hos en nudist som spradet naken rundt i huset hele dagen. Der var de ikke lenge.

— Det holdt med ett døgn, forteller hun og ler.

Skumle opplevelser

Turen har også bydd på hendelser hvor jentene har følt seg utrygge og til tider litt redde.

— Vi har kommet fram til steder midt på natta hvor vi ikke har visst hvor vi skal. Vi har også ventet i sene nattetimer på togstasjoner hvor det har vært flere hjemløse, sier hun, men understreker at hun aldri har følt seg truet på livet.

En gang da jentene vandret langs veien i 50 varmegrader og stor sekk, ble de stoppet av en tilfeldig mann som stoppet og lurte på om de ville sitte på.

— I slike situasjoner er man korttenkt, jeg har tenkt i ettertid at det kanskje ikke var så lurt å si ja, sier Haugeberg og forteller at jentene har vært heldige på turen med sjansene de har tatt.

— Det kunne gått mye verre, sier hun.

Drar snart hjem

Nå som turen er over, skal jentene bruke litt penger før de drar hjem. Haugeberg forteller at de lander på norsk jord 23. juli.

— Det skal bli deilig å komme hjem. Jeg har savnet mange gode klemmer og norsk mat, sier Haugeberg.

— Mor var vel også ganske lettet da hun hørte dere kom fram?

— Hun var veldig, veldig glad, sier hun og ler.