KRISTIANSAND: — Ransalarmen ble utløst, og vi kjørte full utrykning med blålys og sirener, forteller Ove Austenaa, operasjonsleder ved Agder politidistrikt, til Fædrelandsvennen.

Natt til søndag, klokken 02.09, utløste en ansatt ransalarmen ved Shell-stasjonen på Valhalla i Kristiansand.

Skrev melding på mobilen

Noen minutter før ransalarmen ble utløst, spaserte en mann inn på stasjonen og stilte seg foran kassa. Han skrev der ei melding på mobiltelefonen sin, som han viste til den ansatte i kassa: "Dette er et ran". Den ansatte spurte deretter om mannen skulle ha pengene i en pose. Mannen svarte med ei ny melding: "Ok".

La penger i pose

Pengene fra kassa ble puttet i en Shell-pose og lagt på disken. Da snudde mannen og gikk ut av bensinstasjonen, uten å ta med seg pengene. Litt etter kom han tilbake for å spørre den ansatte om han virkelig tok "dette" på alvor.

Politiet ankom da stedet og pågrep mannen, en 22-åring.

- Dårlig spøk

— 22-åringen agerte som det var et ran. Dette var svært dårlig spøk, sier Austenaa, som sier at mannen satte seg selv i fare da han sørget for at ransalarmen ble utløst.

— Han tenkte nok ikke over konsekvensene. Han kunne risikert at væpnet politi møtte opp på bensinstasjonen, påpeker operasjonslederen.

- Enorm påkjenning

Leif Aleksandersen, vakthavende jurist ved Agder politidistrikt, opplyser at 22-åringen ikke viste fram noen form for våpen under hendelsen.

— Dette er en enorm påkjenning for den ansatte. Vedkommende har opplevd å bli ranet tidligere, og da politiet ankom, skalv vedkommende på hendene og var tydelig preget av det som hadde skjedd, forteller politiadvokaten.

Bensinstasjonen var stengt i en halv time etter hendelsen.

- Legger seg flat

Politiet tok 22-åringen med seg til politistasjonen i Kristiansand, der han ble avhørt. Ifølge politiet var mannen åpenbart ruset og luktet alkohol. Han nektet å oppgi personalia til politiet, og ble satt i arresten.

Etter nye avhør søndag, beklaget mannen det som hadde skjedd på det sterkeste.

— Den siktede forklarer at han hadde drukket mye, og at han var på vei til bopel på Lund for å sove, da han gikk innom Shell på Valhalla. Han sier at dette var en fryktelig dum spøk, og at det som skjedde er det dummeste han noensinne har gjort. Mannen sier at han ikke husker at han fikk pengene i en pose, men erkjenner at han skrev meldingene, sier Aleksandersen.

Kan bli trusselsak

Den siktede vil bli anmeldt for flere forhold etter ransspøken.

— Dette ender trolig opp som en trusselsak. I tillegg blir 22-åringen anmeldt for hensynsløs adferd overfor den ansatte, samt at han nektet å oppgi personalia til politiet. Spørsmålet er jo også om dette var et ran. Mannen gjør jo alt som skal til for at det foreligger et ran, men når pengene kommer på bordet, snur han. Jeg tror mannen vil kunne få problemer med å føre bevis mot at han ikke hadde til hensikt å rane til seg penger, sier Aleksandersen.

- Opptrådte korrekt

Ifølge Norske Shell opptrådte den ansatte ved Shell-stasjonen på Valhalla korrekt natt til søndag.

— Vår ansatt oppfattet hendelsen som et ran, og varslet politiet helt korrekt via ransalarmen.

Det sier Lillian Aasheim, kommunikasjonssjef ved avdeling for distribusjon, salg og markedsføring ved Norske Shell.

— Ut over dette ønsker vi ikke å gå nærmere inn på hendelsen, fortsetter hun.

Aasheim forteller at den ansatte, som ble offer for ransspøken natt til søndag, har det bra.

Fædrelandsvennen var søndag i kontakt med de ansatte på Shell-stasjonen på Valhalla. Norske Shell ønsket imidlertid ikke at de uttalte seg om saken til pressen.