KRISTIANSAND: – Dette er ikke bra. Nå har vi bildedokumentasjonen, så da må vi se om vi kan følge det opp, sier Paul Bjarne Nerheim, tilsynsleder i Arbeidstilsynet i Kristiansand.

Bildet som viser en polakk balanserende i en gardintrapp fem meter over bakken ble sendt Fædrelandsvennen av en bekymret nabo i går. Siden Arbeidstilsynet ikke reagerte, brøt han selv inn og fikk stanset arbeiderne.

– Vi har ikke kapasitet til å rykke ut på alt. Det kommer mange slike henvendelser hver dag, sier Nerheim.

– Gardintrapp er farlig

Tilsynslederen sier at ut fra det han ser på bildene, ville han stoppet arbeidet på huset umiddelbart.

POLTIANMELDELSE: Tilsynsleder Paul Bjarne Nerheim sier at politianmeldelse blir vurdert i tilfeller hvor Arbeidstilsynet stopper arbeidet. Foto: Kjartan Bjelland

– I slike tilfeller må vi også vurdere om det skal politianmeldes. Men det viktigste er å få stanset det sånn at det ikke skjer skade, sier han.Arbeidstilsynet er først og fremst en forebyggende enhet, men griper inn når de oppdager kritikkverdige forhold.

– Man kan bruke stige i noen grad, men det skal være sikkert. Gardintrapp er farlig. Vi ser ofte at de blir plassert i toppen av et stillas. Det er mange som faller ned fra gardintrapper, sier han.

Ikke huseiers ansvar

Pressekontakt Per Olav Hernes uttalte til Fædrelandsvennen at mange blir overrasket over at oppdragsgiver har ansvar for sikkerheten for arbeiderne. Dette stemmer ifølge Nerheim bare delvis.

– Det skilles mellom å hyre inn arbeidere på timelønn og på fastpris. Ved fastpris kjøper man et oppdrag. Da er det firmaet som sitter med sikkerhetsansvaret, sier tilsynslederen.

– Huseierne skal ikke ha ansvaret for sikkerheten til de som arbeider på huset sitt. Det forventes ikke at private har nok kunnskap om loven til det, legger han til.

Han regner med at Arbeidstilsynet vil oppsøke polakkene på Grim i løpet av de neste dagene.

– Vi må gripe inn i den grad vi har kapasitet. Men endringer i slike forhold må vi gjøre på forebyggende arbeid, sier Nerheim.