OSLO: — Å ikke ha råd til å fikse tennene sine er et sosialt stigma som veldig mange lever med. Det ønsker vi å gjøre noe med, sier Tellef Inge Mørland i Aust-Agder Ap til Fædrelandsvennen.

Motstand

Han har lenge kjempet for at tannhelsetjenesten skal bli en del av det offentlige helsevesenet. Under årets landsmøte står delegatene fra Aust- og Vest-Agder samlet om et forslag om å innføre et tak på 3000 kroner i året for alle.

— Vi har tidligere foreslått full reform. Nå senker vi ambisjonene noe, og håper det kan føre til at vi når gjennom, sier Mørland.

Både i 2009 og i 2011 vedtok Aps landsmøte å gjøre tannhelsetjenesten til en del av det offentlige tilbudet. Lite har skjedd og Mørland legger ikke skjul på at han er skuffet over regjeringens manglende gjennomføringsevne.— Jeg skulle ønske det hadde skjedd mer. Forslaget vi nå kommer med vil koste betydelig mindre enn en full reform. Et tak på 3000 kroner tror vil være mulig for Sigbjørn Johnsen og Finansdepartementet å gå med på. Det er nok her det har buttet tidligere, sier Mørland.

Verneplikt

Fylkesleder i Vest-Agder Arbeiderparti, Linda Verdal, trekker fram forslag om innføring av verneplikt for kvinner. Arbeiderpartiet har vært delt i spørsmålet om dette, men ifølge Verdal virker det som ja-siden er i ferd med vinne frem.

— Mange fylkeslag stiller seg bak vårt forslag. Etter å ha snakket med flere i dag har jeg inntrykk av at dette er noe som kan gå gjennom, sier Verdal.

I tillegg trekker sørlandspolitikerne frem disse sakene som kampsaker:

  • Helikopter-beredskap. Krav om kortere utrykningstid for legebemannet ambulanse.

  • Sykehusorganisering. Vil splitte Helse Sørøst i tre regioner. Helse Sør, Helse Øst og Helse Oslo.

Fædrelandsvennen kommer tilbake med mer fra landsmøtet.