KRISTIANSAND: – Kona plukket blåbær, og jeg plukket søppel. Jeg fikk desidert mest, sier Einar Rødland (52).

Søndag var han og kona på tur ved Indre Storevann i Vågsbygd. Han spente på seg den 120 liter store sekken etter at han tidligere i uka hadde sett hvor mye søppel det var ved vannet.

– Folk hadde slengt fra seg plastposer, plastflasker, en presenning og emballasje fra fiskeutstyr. Det er ganske langt inn i skogen, så det må være turgåere som har slengt fra seg dette, forteller Rødland oppgitt.

SØPPEL: Rødland viser fram emballasje fra fiskeutstyr som han fant i vannkanten. – Til og med kvitteringa lå i posen. Jeg skjønner ikke hvorfor noen fiskere forsøpler på denne måten, sier han oppgitt. Foto: Mats Johannesen

Mye emballasje

52-åringen, som er født og oppvokst i Vågsbygd, har vært speider og er nå speiderleder. Han har et nært forhold til naturen i Vågsbygdskogen, og håper folk skjerper seg.

– Når noen først hiver noe, så blir det sjelden liggende alene. Det hoper seg opp. Derfor ville jeg ta det før det ble mye. Men det ble egentlig ganske mye til sammen, sier han.

Det meste av søpla var plastposer med diverse matinnhold.

– Det så ut som folk hadde spist et lite måltid på tur for så å samle sammen emballasjen i en pose. Men posen var bare kastet i naturen, forklarer Rødland.

– Ødelegger inntrykket

Det som overrasket kristiansanderen mest, var at han fant ganske mye emballasje fra fiskeutstyr.

FULL SEKK: Her kommer Rødland tilbake fra søppelplukkingen med full sekk. Foto: Mats Johannesen

– Det hadde jeg ikke trodd. Fiskere nyter jo naturens gleder og er vant til å være i den. Det er rart at de ikke tar bedre vare på den, sier 52-åringen.

Rødland oppfordrer alle som ferdes i skogen til å ta med seg sin egen, og gjerne også andres, søppel tilbake fra naturen.

– Jeg velger å tro at de aller fleste tar med søpla, og det er sikkert flere enn meg som rydder etter andre. Derfor er det skuffende og kjedelig at noen lar det ligge og ødelegger inntrykket av naturen, sier han.