Mye moro: Konkurransen handler mest om konferansier Toby Tørressen, som på en drivende god måte underholder både rekepillerne og publikum. Live Ueland banket dette feltet i den innledende runden. F.v: Jan Åge Mål, Live Ueland, Stian Johnsen, Endre Thompsen og Atle Homme. Foto: Espen Sand
Nøye: Dommer Lars Carlsen bedømmer rekene i finalerunden. Kort tid etter kan Live Ueland (t.v) slippe jubelen løs, mens Frode Jensen og Lene Fjeldskår ble nummer to og tre. Foto: Espen Sand
Lene Ueland tar med seg pokalen hjem, til odel og eie. Foto: Espen Sand

— Det er helt fantastisk. Jeg hadde egentlig grudd meg til å være med denne gangen og kjente at jeg var nervøs, forteller Ueland etter at tittelen var sikret.

Etter tre titler på rad får hun nemlig beholde pokalen for godt.

— Den skal stå hos "Jentan på Båly". Det er der den hører hjemme, smiler hun.

En del av jobben

Til daglig driver hun cateringfirmaet "Jentan på Båly" sammen med Lene Fjeldskår. Det er der hun har fått inn teknikken som har gjort henne til verdensmester.

— Det å pille reker er jo jobben min, og du kan trygt si at jeg har fått mye trening opp gjennom årene, sier den nybakte verdensmesteren.

Hun mener selv at den aller største konkurrenten er konferansier Toby Tørressen.

— Han sier de utroligste ting mens vi konkurrerer, og man må være konsentrert. Jeg har barn hjemme og blitt flink til å lukke ørene, smiler Live Ueland, som selv har verdensrekorden med 58 sekunder på 22 reker. Lørdagens finaletid ble på ett minutt og 22 sekunder.

Strenge regler

Lars Carlsen fra Kokkenes Mesterlaug har vært dommer i rekepillekonkurransen siden starten for 25 år siden. Han forteller at han er svært nøye med å følge opp reglene. Det betyr at han sjekker hver eneste reke som blir pillet.

— Reglene er slik at man får ett sekunds tillegg dersom jeg finner rekehår eller rekeskall. Er ikke reka hel blir det fem sekunders tillegg, og man får maksimal straff på ti sekunder dersom man ikke har pillet eller mangler en reke, forteller han.

— Jeg er svært nøye når jeg skal sjekke rekene. Det er jo tross alt en konkurranse. Men Toby (Tørressen) lager så mye moro at det er vanskelig å holde seg alvorlig til tider, smiler Carlsen.

Kokken er glad for at Mesterlauget får komme til festivalen.

— Det er viktig å vise seg fram, og på Skalldyrfestivalen blir vi godt synlige. Vi håper jo å kunne påvirke noen til å bli kokker i fremtiden, sier Carlsen.