AGDER: De siste dagene har bålbrenning og grilling i marka og skjærgården vært helt forbudt. Frykten for kratt— og skogbranner har vært så stor at brannsjefene i landsdelen har lagt ned forbud. I praksis er det nesten bare lov å grille hjemme.

Nå gjør brannsjefene ytterligere grep for å hindre branner.

- Forbud ved skytebanene er det nye. Vi vil at de skal være forsiktig. Skytterlagene må nå søke om dispensasjon for å ha drift. Det samme gjelder skogsdrift, sier Vidar Ekse, vakthavende overbefal ved Kristiansandsregionen brann og redning, til Fædrelandsvennen.

Tirsdag formiddag sendte brannsjefene ved de sju brannvesenene i landsdelen ut en felles melding om det nye forbudet. Skytterlag som vil opprettholde drift mens forbudet gjelder, må søke sitt lokale brannvesen.

Daglige skogbrannflyvninger skal avsløre branner. Foto: Magnus Stedje Fossen

— Det kan være mulig å bruke skytebaner etter samråd med det lokale brannvesenet. Det kan kreve tiltak som tilgjengelig slokkemidler, brannvakt etter avsluttet skyting med mer, opplyser Petter Vinje Svendsen, leder for forebyggende avdeling ved Østre Agder brannvesen.

Lavere skogbrannfare

Regnbyger i helga har bidratt til å redusere skogbrannfaren noe. Men den vil snart stige.

— Brannfaren har gått litt ned, men det er på grunn av fuktighet og byger. Det er spådd bra vær i lang tid fremover og skogbrannfaren vil stige, sier Hans Henrik Bakke, brannsjef i Østre Agder brannvesen, til Fædrelandsvennen.

Meteorologisk institutt publiserer daglig skogbrannvarsel. Varselet indikerer at det er svært stor skogbrannfare ved målepunktene i Gjerstad, Nelaug, Bygland og Hynnekleiv. Det betyr ikke at brannfaren er lav andre steder.

I løpet av årets sesong har brannvesenet slukket flere krattbranner. Her fra Høvåg. Foto: Morten Boswarva

— Det er ikke alltid at det er representativt, det kan variere noe. Kikker man på Grimstad ser det nesten ut til at det ikke er skogbrannfare, men det er det, sier Bakke.I Vest-Agder er det indikert stor skogbrannfare i Mandal. Målepunktene i Sirdal, Høyland, Hovden, Valle og Landvik indikerer lav skogbrannfare. Det trenger ikke å gjenspeile virkeligheten.

Ingen storbranner

Siden storbrannen i Froland for fem år siden har det årlig vært relativt omfattende skogbranner i sommerhalvåret. Så langt i år har landsdelen blitt spart for slike branner.

— Vi har hatt det relativt rolig og har vært ganske heldige, sier Bakke, som kan melde om en målbrann på en øy utenfor Arendal sist natt. Resultatet ble brannutrykning.

— Både i fjor og forfjord var det rørt i april før vegetasjonen ble grønn. Nå er det forholdsvis mye fuktighet, men vi får en ny og tørr periode utover august. Da tørker gress og skogbunnen veldig, sier Ekse i Kristiansandsregionen brann og redning, til Fædrelandsvennen.