KRISTIANSAND/OSLO: Wiik ble mandag ettermiddag pågrepet på fergen "Superspeed" da den la til kai i Kristiansand.

Den giftdrapsdømte 61-åringen uteble fra permisjon, og ble pågrepet ti dager etter at han skulle vært tilbake i Ila landsfengsel.

Etter det Aftenposten.no erfarer, hadde Wiik et sted mellom 70 og 80.000 kroner på seg da han ble pågrepet. Hoveddelen av summen var norske kroner, men han hadde også flere tusen euro og dollar med seg på turen.

Dette beslaget — og opplysninger om at han skal ha forsøkt å få tak i et veikart ombord på fergen - gjør at politiet og ledelsen ved Ila ikke fester lit til påstanden om at han ville returnere til fengselet frivillig.

Overnattet i hybel

Aftenposten.no møtte torsdag drapsmannen som har har blitt bredt omtalt etter at han uteble fra permisjon ved Ila.

Wiik forgiftet sin eks-kjæreste Inger Lise Bakken (40) med thallium ved flere anledninger i 1998, slik at hun i slutten av januar 1999 døde av skadene. Wiik ble dømt til 21 års fengsel for overlagt drap.

Les også: - Tilgir aldri drapet på mamma

I et av besøksrommene på Ila forteller 61-åringen at han etter å ha tilbrakt en natt på en av permisjonshyblene til Fretex i Oslo, satte kursen for Frankrike og Strasbourg med en gammel Opel han hadde fått overta fra sin bror.

Målet var Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

Den utløsende årsaken til at han brøt permisjonsbetingelsene, var det andre avslaget i sommer på hans søknad om åpen soning.

— Jeg hadde fått jobb utenfor fengselet, og kunne begynne på dagen. Men kriminalomsorgen sa nei etter å ha sittet med søknaden i 12 måneder. Da toppet det seg litt for meg. Jeg tenkte: "Skal jeg være enda lenger her?", sier Wiik.

Fikk en knekk

61-åringen hevder at han aldri planla å drepe Inger Lise Bakken med giften, og mener derfor at straffen på livsvarig fengsel er for streng.

I tillegg oppsøkte han domstolen i Strasbourg fordi han mener seg utsatt for dårlig behandling under soning i flere norske fengsler.

Etter det korte oppholdet i Oslo, kjørte han gjennom Sverige, Danmark, Tyskland og til slutt inn i Frankrike, og overnattet i bilen underveis.

Mandag 14. og tirsdag 15. september ble han tatt imot ved domstolen i Strasbourg, og fikk diskutert sin sak. Deretter reiste han tilbake mot Norge.

På vei tilbake fra Strasbourg ble han oppringt av et familiemedlem, som fortalte at etterlysningen av ham hadde fått stor medieoppmerksomhet her hjemme.

— Det ga meg en psykisk knekk. Da jeg var sør for byen Vejle i Danmark, fikk jeg et alvorlig migreneanfall. Jeg kastet opp og klarte ikke å ta til meg mat. Til slutt fikk jeg kommet meg til et sykehus, hevder Wiik.

Han sier at han ble lagt inn under sitt eget navn, og at han ellers bare gjorde én ting for å unngå å bli sporet underveis: å slå av mobiltelefonen.

Kredittkort har han ikke.

- Gammel bil

Da han følte seg bedre, kjørte han til Hirtshals for å ta fergen til Kristiansand. Wiik sier han flere ganger underveis snakket med ledelsen ved Ila, og fortalte at han var på vei tilbake.

— Etter Vejle ringte jeg på nytt til Ila, og sa jeg hadde vært syk, men at jeg kom så fort jeg kunne. Jeg fikk beskjed om at jeg kunne møte en førstebetjent i Kristiansand. Så var det en ny samtale, der jeg fikk beskjed om at jeg kunne kjøre hjem på egen hånd. Men jeg rakk ikke det, jeg ble jo arrestert med en gang jeg kom til Kristiansand.

Direktør Knut Bjarkeid ved Ila fengsel avviser Wiiks fremstilling av innholdet i telefonsamtalene:

— Vi har ikke hatt noen slik avtale med ham, sier Bjarkeid til Aftenposten.no.

Blir etterforsket

Terje Wiik virker overrasket over at hans ti dager på rømmen førte til stor medieoppmerksomhet.

Hvorfor uteble du fra permisjon når du visste at det ville få konsekvenser?

— Jeg visste ikke at det ville få slike konsekvenser.

Synes du det var verdt det?

— Jeg vet ikke, jeg kjenner ikke hvilke konsekvenser dette får for meg ennå.

Hvorfor hadde du over 70.000 kroner på deg?

— Jeg kjørte i en gammel bil, som jeg måtte forvente å få noe kluss med. Dessuten hadde jeg ikke planlagt å reise så spartansk, jeg tok høyde for at det ville bli utgifter til hotell.

- Kjøpte kontantkort

Wiik sier at pengene kommer fra et familiemedlem, som en del av et arveoppgjør. 61-åringen hevder dessuten at kartet han ba om på fergen var over Kristiansand.

— Jeg måtte finne en butikk hvor jeg kunne kjøpe et nytt kontantkort.

Ila-direktør Knut Bjarkeid bekrefter at fengselet vil anmelde Wiik for brudd på straffegjennomføringsloven. Da vil saken bli etterforsket av politiet, og så blir det opp til domstolene hvilken reaksjon han får.

Men hans utenlandstur vil også spille inn i vurderingen om når og hvor lenge han får permisjon neste gang.