(Les mer under grafikken.)

Klokken 20 tirsdag kveld ble de endelige resultatene fra årets skolevalg offentliggjort. Tidligere i dag lå det an til å bli jevnt mellom Ap og Frp, og da alle stemmene var telt opp viste det seg å stemme veldig bra.

Arbeiderpartiet fikk 23,8 prosent av stemmene til de videregående elevene, mens Fremskrittspartiet oppnådde 23,7 prosent. Det viser oversikten fra Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste.

Rekorddårlig for SV Høyre fikk 16,3 prosent av stemmene. Partiet gikk likevel tilbake med 1,2 prosentpoeng i forhold til det meget gode resultatet i 2007. SV gikk tilbake 0,4 prosentpoeng til 10,4, og partiet gjør sitt dårligste skolevalg noensinne.

Senterpartiet gikk tilbake med 1,5 prosentpoeng sammenlignet med skolevalget i 2007. Partiet endte tilslutt på 5,7 prosent.

Venstre økte Kristelig Folkeparti gikk litt tilbake, og fikk 3,7 prosent av stemmene i skolevalget.

Rødt fikk 4,8 prosent av stemmene, og sammenlignet med resultatet Rød Valgallianse oppnådde i 2007 har partiet hatt en tilbakegang på 1,9 prosent. Dette er den største tilbakegangen ved årets skolevalg.

Venstre gjorde derimot et svært godt valg med 6 % av stemmene. Dette er en fremgang på én prosent fra 2007, og ifølge NSD er fremgangen stor tatt partiets størrelse i betraktning.

Over 130 000 stemmer 390 videregående skoler over hele landet med i alt 170 392 elever deltok i skolevalget.

Det ble avgitt 130 998 stemmer, noe som er ny rekord. Valgdeltakelsen var på 76,9%.

God indikator Leder for Abelia og tidligere stortingspolitiker for SV, Paul Chaffey, mener derimot at skolevalgene er en god indikator på hvordan selve valgresultatet blir på mandag.

Men han understreker i sin blogg at resultatet ikke gir noen pekepinn på partienes prosentvise oppslutning ved stortingsvalget. Han viser til at ved skolevalgene i 2005 og 2001 ble henholdsvis Frp og SV landets største partier, noe som ikke er naturlig i befolkningen som helhet.

— Det er endringene fra forrige gang for hvert enkelt parti som er det mest interessante ved skolevalg, skriver han.

Les mer om Chaffeys betraktninger rundt skolevalgene her.

Fædrelandsvennen / Aftenposten