KRISTIANSAND: Lørdag kveld var Kevin sammen med sin mor Tove Eidet hjemme på Lund. Da klokka nærmet seg ti, gikk de to opp i andre etasje for å få Kevin i seng. Tove Eidet hadde tent et telys i et hjørne av stua rett før de gikk for å lese godnatteventyr. Da de hadde lest litt, merket Kevin noe mistenkelig.

– Det brenner

– Jeg sa at det lukter røyk, sier Kevin.

– Jeg trodde ikke på ham først, sier Tove.

– Så sa jeg at det brenner der nede, sier Kevin.

– Da kjente jeg også lukta, forteller mor.

Hun løp ned i første etasje. Der hadde telyset antent en mansjett det sto på og noen falske blomster.

– Jeg så at det sto i brann. Det kom inn noen fra gata som hjalp med å slukke, som hadde sett at det kom masse røyk ut av vinduet. Det var helt forferdelig. Jeg gikk med en bøtte vann og helte på, men jo mer jeg helte, jo mer brant det. Han som hjalp til kunne ikke finne kjøkkenet, det var helt svart av røyk, forteller Tove Eidet.

Advarer mot telys

Nå takker hun sønnen for at det gikk så bra som det gjorde.

– Han er den lille, store helten. Hvis ikke han hadde merket det, hadde vi ikke våknet dagen etter, sier Eidet, som fremdeles ikke helt kan forstå hvordan brannen startet.

Hun advarer andre mot å bruke telys:

– Fy søren så farlig det er. Man må passe på hele tiden, og aldri gå fra lys, sier hun.

Nå må familien på fire bo på hotell i flere uker på grunn av røyk— og sotskader. Alt må vaskes ned og renses. Tove Eidet og sønnen var til legesjekk etter brannen, men fikk ingen røykskader.

STOR JOBB: Hele huset må vaskes ned, og møbler og klær må renses. Slik ser det ut i et annet hjørne av stua. Foto: Monika B. Birkeland