KRISTIANSAND: Helgen 19.-21. juni arrangeres Europas første bloggfestival i Kristiansand, BloggCamp '09 .

Flere hundre bloggere drar laptopen med seg til Roligheden camping, og forener blogging, tweeting og podcasting med badeliv og sosiale aktiviteter IRL. Eller in real life , som forkortelsen står for.

— Det blir campingliv, aktiviteter og hygge i sommerstemning, seminarer, bloggsessions, konserter med fete DJ’s på kvelden og sosialt samvær, sier blogg-gründer Thomas Moen fra Kristiansand. Moen leder sitt eget selskap iPublish, som i dag hoster omkring 8000 bloggere.

Velkjente DJ Strangefruit kommer en av kveldene, flere foredragsholdere er på plass og VG Nett blir hovedsponsor for kalaset.

Behov for å treffes

  • I blogg-Norge, som har gjennomgått en fantastisk utvikling de siste årene, har det bygget seg opp store skiller mellom forskjellige bloggere. Både på plattform, hva man blogger om og hvem som henger med hvem, forklarer Moen.

Han så behovet for å samle blogg-Norge i rolige omgivelser og la dem møte hverandre ansikt til ansikt.

— Så kan folk hygge seg, uten konkurranse, drama eller noe i den duren, smiler iPublish-sjefen. Han har selv deltatt på en rekke bloggtreff i Oslo de siste årene, og fikk til slutt ideen om en helgefestival.

— Det var alltid en suksess når vi traff hverandre, derfor dro jeg i gang denne festivalen, som skal bli en årlig happening i juni, i idylliske Kristiansand, sier Moen.

Godt mottatt

  • Folk synes dette er kjempegøy, og jeg har utelukkende mottatt positive henvendelser. I tillegg merker jeg jo at viljen til å gå inn som sponsor er stor. Næringslivet har skjønt at dette må de ta på alvor.

— Midt i finanskrise og nedskjæringer i mediene, investerer man likevel i en bloggfestival?

— Ja, hovedsponsoren er inne med rundt 50.000,-, de andre ligger rundt 20.000,-. Noen bidrar også med effekter som t-skjorter og lignende. For eksempel setter Powertech opp en egen nettlinje, slik at hele campen har trådløs nettdekning under hele festivalen, sier Moen.

— Hvor mange kommer, tror du?

— Vi har satt et tak på 500 som maks, men så lenge vi når over 150 er jeg kjempefornøyd, sier Moen, som i tillegg til å drive iPublish, også er blitt en ettertraktet foredragsholder om blogging og "sosiale medier".

Bør inn i skolen

  • Altså, sosiale medier er et nytt begrep, som henspiller på bruken av verktøy som ulike typer blogger, Facebook, Twitter, YouTube, Flixster m.fl. Det er en ny måte å definere dialog på internett, der vi ser ekte, troverdig og utforskende dialog på internett mellom mennesker, gjennom disse verktøyene.

— Og nå blir altså brukerne av sosiale medier sosiale vinnere?

— Ja, man treffer mennesker fra grupper og miljøer som man ellers aldri ville ha møtt.

— Hva går mennesker som ikke bruker sosiale medier glipp av?

— En hel masse. Kunnskapen om denne interaksjonen på nett burde f.eks. skolene i langt større grad ta inn over seg, i stedet for å kjempe mot denne kulturen. Elever trenger å lære om hvordan man beskytter sitt privatliv, samt hvordan man kan møte nye mennesker på nett.

Du kan lese mer om BloggCamp '09 på Facebook

Fra "newstreff" til bloggtreff

I tidligere tider (les: Windows 95/98-æraen) oppsto bloggmiljøet i Norge blant aktive nettbrukere, særlig i universitetsmiljøer og omegn, der mange allerede bedrev dialog på nett gjennom chatting eller utstrakt diskusjonsvirksomhet på det internasjonalt utbredte Usenet, såkalte nyhetsgrupper. Tilgang til disse gruppene hadde man gjennom mailprogrammer som Outlook eller Eudora.

I disse gruppene diskuterte brukerne temaer og problemstillinger over en lav sko. Diskusjonene gikk livlig om alt fra sjokolade og hverdagsfrustrasjoner til utenrikspolitikk på høyt nivå. Et sosialt miljø oppsto også blant "njuserne", og over hele landet ble det arrangert såkalte newstreff , en slags forløper til dagens bloggtreff. "Njuserne" arrangerte jevnlig sammenkomster på restaurant eller pub. De samme menneskene tok gradvis deretter med seg diskusjonslysten fra Usenet over i sine egne blogger.

Typisk for de første bloggene var en utstrakt fokus på bloggerens eget dagligliv og småfunderinger over livet. Ordet "blogg" er en forkortelse for det engelske ordet weblog, en logg på nettet. Eller en dagbok, om du vil.

Etter hvert som blogging bredte om seg, dukket det også opp bloggere som mer systematisk kommentere samfunnsaktuelle temaer, kultur, politikk, vitenskap. Eller sjokolade. Eller showbiz. Dermed fikk man et skille mellom bloggere som fokuserte på å fortelle om seg selv, og bloggere som adresserte et spesifikt tema eller fagfelt.

I bloggene henviste man gjerne til sine egne venner og favorittbloggere gjennom å linke til hverandre. Man kommenterte også hverandres bloggposter, på samme måte som det gjøres i dag. Slilk fortsatte man å bygge allianser og vennskap, og det ble spiren til et stort, sosialt miljø.

I dag er det ingen som helt vet hvor mange blogger som finnes i Norge, men det er definitivt ingen liten aktivitet for spesielt interesserte lenger.

Sosial sport

Mens 90-tallets bloggere gjerne hadde en sterk interesse for både HTML og selve teknikken bak bloggingen, er blogging i dag blitt allemannseie, der man nesten ikke trenger å kunne noe som helst om teknikken for å blogge.

— Hvor er det blitt av nerdene, Thomas?

— De såkalte "nerdene" er i mindretall i det norske bloggmiljøet i dag, kanskje så få som 10 prosent. Resten er vanlige folk som elsker å eksponere seg og meningene sine. De trenger ikke å være flinke med data, men fokuserer på innholdet, samt å møte nye mennesker.

— Er blogging en sosial sport?

— Ja. Jeg har møtt ufattelig mange mennesker det siste året, bare ved å blogge, eller være aktiv på nett. Da jeg satt på Flesland, flyplassen i Bergen, her om dagen, sendte jeg en tweet (melding på twitter, red. anm.) der jeg fortalte at det var en stikkontakt ved gate 25. I tilfelle andre laptopbrukere skulle trenge strøm neste gang de er ute og flyr, sier Moen.

— Det var innholdet i meldingen? Stikkontakt ved gate 25?

— Ja, og så dukket det plutselig opp en fyr jeg aldri har hilst på før, men som hadde lest meldingen min. Dermed satt han seg og og slo av en prat, og så ble vi kjent!