OSLO/KRISTIANSAND: Ungdomspartiet gjennomførte i helgen sitt landsmøte, og var ikke snauere enn å vedta to resolusjoner som opprører svært mange både innenfor og utenfor partiet. Frislipp av prostitusjon i bordeller er ett av virkemidlene partiet tror på.

I tillegg går Unge Venstre inn for legalisering av cannabis og khat.

Unge Venstre-leder Anne Solsvik fra Arendal, portrettintervjuet i Fædrelandsvennens helgemagasin lørdag, forsvarer de to resolusjonene.

— Bør foregå i åpne former

– Regjeringens politikk kan føre til at flere jenter må gå under jorda for å prostituere seg. Vi vil at det skal foregå i åpne former slik at politi og helsevesen kan nå jentene, sier Anne Solsvik.

— Umiddelbart så høres det helt vilt ut, men det er typisk Unge Venstre. De må få mene det de vil, men uttalelsen må de stå for selv, sier Venstre-politiker i Kristiansand Astrid Bekkenes til fvn.no.

Hun berømmer likevel ungdommenes innspill.

— Jeg har voldsom sans for at de er så friske, og som politiker har jeg stor nytte av å få disse utfordrende innspillene.

- Men hva tenker du om det innspillet de har gitt deg i denne saken?

— Dette forslaget er jeg lite enig i.

- Så du hadde ikke stemt for et bordell i Markens?

— Nei, det hadde jeg ikke gjort. Det er et blankt nei, selv om jeg er ganske liberal, sier Bekkenes.

Reagerer kraftig

Også partileder Lars Sponheim reagerer kraftig på forslaget.

– Dette er ikke seriøst, derimot er det umodent, uinteressant og bare tullete, sier Sponheim til VG Nett.

Unge Venstre mener at bordellene må bli organisert som næringsvirksomhet, og da må de ta i bruk lokalene som er regulert til det.

– Vi vil ikke ha statlige bordeller, men at de skal organiseres som annen næringsvirksomhet, sier Unge Venstre-leder Solsvik.

  • Unge Venstre må få lov til å ha disse holdningene, men det er et godt stykke igjen til det Unge Venstre mener til det moderorganisasjonen Venstre står for, men vi må respektere at vi har ulike meninger på dette, sier Stortingsrepresentant for Venstre, Anne Margrethe Larsen, til fvn.no.

Ifølge Solsvik ønsker Unge Venstre ikke å kriminalisere verken de som kjøper eller selger sex. Ungdomspartiet tror ikke på en forbudslinje, og bordeller vil derfor være den eneste løsningen for å gjøre det lettere for jentene i den bransjen.

– Vi er mer redd for prostitusjon hvor halliken sitter i naborommet, sier Unge Venstre-lederen.

Men det er ikke bare prostitusjon som kan bli legalisert om Unge Venstre skulle få gjennomslag for resolusjonene de fattet på landsmøtet på Notodden i helgen. Også cannabistilhengere kan gå enklere dager i møte når det gjelder å få tak i stoff.

— Vi mener at man må se på de helsemessige argumentene knyttet til cannabis. Hvis dette kan likestilles med alkohol mener Unge Venstre at det er riktig å åpne opp for en legalisering, sier Anne Solsvik.

Selv om ungdomspartiet nå går inn for å myke opp lovverket radikalt, tror Solsvik ikke at man vil finne cannabis i butikkene og bordeller på hvert gatehjørne med det første.

– Dette er nok ikke noe som skjer over natten, og vi forventer ikke akkurat å få det inn i Venstres stortingsprogram til våren. Vi utfordrer og løfter debatten. Vi har fått mange positive tilbakemeldinger de siste to dagene, sier hun og legger til at Unge Venstre er vant til at å gå lenger enn andre og gjerne har mer radikal retning enn det folk venter.

– Bordeller og avkriminalisering av cannabis er nytt i Norge, men vanlig i andre land, sier Arendals-politikeren som nå er bosatt i Oslo.