BYKLE: — Det er dessverre så vanskelig å få tak i kvalifisert helsepersonell, at vi må ty til slike virkemidler, sier ordfører Kay Jeiskelid til fvn.no.

Avgjørende Ordningen med en ekstra «gulrot» ble innført for noen år tilbake, og har ifølge ordføreren vært avgjørende for å få vaktlistene til å gå opp.

— Effekten har vært at vi har hatt nok mannskap til å gjennomføre en grei ferieavvikling. Ordningen har vært en vesentlig årsåk til at vi har hatt nok folk med utdanning, sier ordføreren.

Han mener også trenden er at det stadig blir vanskeligere å få tak i fagkompetanse. I år har kommunen valgt å øke ekstrabetalingen ytterligere.

— Utviklingen er at det blir bare verre og verre å få sykepleiere til å jobbe her om sommeren. Flere prioriterer å ha sommerferie, og er ikke så opptatt av å tjene litt ekstra om sommeren. Det viser at arbeidsmarkedet er nokså stramt når det gjelder å få tak i kvalifisert personell, sier Jeiskelid.

16-åringer på jobb

Stor mangel på sommervikarer i helse- og omsorgssektoren gjør at mange kommuner tyr til 16-åringer for å fylle jobbene. Norsk Sykepleierforbund advarer mot konsekvensene.

Desperate kommuner lokker med bonuser og forsøker å få 16-17-åringer til å jobbe på sykehjemmene i sommer, melder NRK.

KS bekrefter utviklingen.

– Vi har fått tilbakemelding fra en rekke kommuner om problemet. Det skyldes den svært lave arbeidsledigheten vi har nå. Vi tror denne utviklingen bare vil bli verre i årene fremover, sier Gudrun H. Grindaker, direktør for arbeidsgiverutvikling i KS, til NTB.

Åpner for ungdom Mange kommuner har nå senket aldersgrensen for sommervikarene, og har begynt å ta inn 16- og 17-åringer som går helse- og sosialfag på videregående skole som vikarer. Det mener Grindaker er smart.

– Slik får de et innblikk i hvordan det er å jobbe i denne sektoren, og det kan bidra til fremtidig rekruttering. Det er også mange oppgaver 16-17-åringene fint kan utføre på et sykehjem. De vil uansett ikke bli satt til kritiske oppgaver, sier Grindaker.

Noen kommuner har også åpnet for å bruke pensjonister som sommervikarer.

Advarer Norsk Sykepleierforbund mener på sin side at det er alt annet enn smart å ansette så unge mennesker.

– Det kan gå på helsa løs for de syke eldre hvis 16-17-åringer ansettes som sommervikarer i sykehjem. Svært syke pasienter trenger kompetent helsepersonell også om sommeren, sier leder Lisbeth Normann i Norsk Sykepleierforbund.

Hun er svært bekymret over meldinger fra kommunene om å ansette uerfarne og umyndige personer.

Ordfører i Bykle, Kay Jeiskelid, håper kommunen slipper å ty til flere lokkemidler for å få sommervikarer til kommunen.

— Vi får håpe at vi kan forholde oss til de grep vi allerede har gjort. Samtidig må vi ha en strategi for å utdanne lokalt personell, sier han.