Alder: 26 årYrke: DyrepleierAktuell: Kommer hjem 17. mai etter åtte måneder som frivillig på Senter for rehabilitering av primater i KongoHildegunn Johannesen fra Iveland er utdannet dyrepleier ved Norges veterinærhøgskole. Hun har de siste åtte årene jobbet som dyrepasser og avløser i Kristiansand Dyrepark. Men i august i fjor reiste hun til Afrika. — Jeg jobber som frivillig på Senter for rehabilitering av primater i Lwiro-senteret, CRPL, som ligger 40 kilometer nord for Bukavu, i den østlige delen av Den Demokratiske Republikk Kongo, forteller Iveland-jenta. Senteret tar imot aper som har blitt konfiskert av kongolesiske myndigheter. Myndighetene skal ifølge Johannesen jobbe aktivt for å prøve å sette en stopper for ulovlig jakt på aper og salg av unger til det ulovlige kjæledyrmarkedet. Og hun legger til:- Sjimpanser egner seg fryktelig dårlig som kjæledyr, og ender fort opp med en kort kjetting rundt halsen eller i et bitte lite bur når de blir for vanskelige å håndtere. Truet.

Totalt er det 35 sjimpanser og 36 andre aper på senteret i dag, men antallet stiger. Bushmeat-handel er et stort problem i Sentral-Afrika. Sjimpansene er en truet dyreart og antallet sjimpanser i det fri synker drastisk. De er populære å jakte på fordi det i tillegg til kjøtt er mulig å få med seg en baby man kan selge, ofte til en svært god pris. Som mange andre afrikanske land sliter Kongo med stor fattigdom. I så måte bidrar senteret til et løft i den lokale økonomien med 20 fast ansatte kongolesiske dyrepassere, gartnere og vakter, samt at mat og utstyr kjøpes lokalt. Basarer.

Men Lwiro-senteret er i oppstartingsfasen og trenger penger. Johannesen håper derfor å kunne fortsette med å samle inn midler gjennom sin organisasjon AWARE-Norge. Familie og venner arrangerte i høst en basar på Iveland til inntekt for Lwiro-senteret. Basaren innbrakte rundt 25.000 kroner, og pengene har kommet godt med. 10. juni planlegges en ny basar i Ivelandshallen, der inntektene igjen skal gå til Lwiro. Da skal Johannesen også holde foredrag om prosjektet og oppholdet i Kongo. Navnebror.

Hun har også møtt Julius sin navnebror i Kongo. Og han er faktisk oppkalt etter den berømte sjimpansen i Dyreparken, som i sin tid innbrakte over 50.000 sårt tiltrengte kroner til Lwiro med sin malerkunst.Tiden som dyrepasser i Kongo går mot slutten. På selveste nasjonaldagen lander hun igjen på norsk jord etter åtte spennende måneder i Afrika. - Dette er første gangen jeg har vært her, men regner med å reise ned igjen, avslutter Johannesen, i Kongo, enn så lenge. Inger M. Witteveen