VALLE: Daglig leder Jan Wojtaszek og styreleder Rolf Kaafjord var tynget av alvoret da fvn.no møtte dem på Brokke. I anleggets fem år lange historier har de vært spart for de mest alvorlige skadene og dødsfall.

Daglig leder Jan Wojtaszek (t.v.) og styreleder Rolf Kaafjord. (Foto: Vegard Nekstad)

— Preger alle

  • Det er trist, noe vi merker både på ansatte og turister. Det er klart at dette preger alle, sier Wojtaszek til fvn.no. Han hjalp selv til med forsøkene på å gjenopplive den 47 år gamle arendalsmannen som omkom.

Se TV-reportasje fra BrokkeSkitrekket ble ikke stengt før en god stund etter at ulykken skjedde. Wojtaszek sier til fvn.no at alle ressurser ble brukt til å redde 47-åringens liv. Hvordan folk tok ulykken kan de dagen derpå ikke svare på.

Berømmer ambulansepersonell

— Jeg fikk ikke med meg hvordan folk reagerte. Jeg måtte konsentrere meg om min oppgave – å redde liv, sier Thomas Chmiel, som jobber i anleggets skipatrulje. Den erfarne redningsmannen har siden 1987 jobbet i forskjellige skianlegg.

47-åringens kamerat varslet AMK om ulykken umiddelbart og sendte forbipasserende i anlegget for å få varslet ledelsen i anlegget. 3-5 minutter etter at ulykken var skipatruljen anført av Chmiel på plass. Han berømmer Valle-ambulansens raske reaksjon da ulykken var ute.

Habil skifører

  • Ambulansen var på plass i bakken etter 12-15 minutter. Jeg hadde gjort livreddende førstehjelp hele tiden og fortsatte sammen med dem. De hadde også med seg proft utstyr som hjertestarter, sier Chmiel.

Noe senere kom også luftambulansen fra Stavanger og anlegget ble da stengt. I nesten en time ble mannen forsøkt reddet, men ifølge Wojtaszek kan mannen ha vært død etter sammenstøtet med bjørketreet.

Wojtaszek omtaler dødsofferet som en habil skifører.

Thomas Chmiel jobber i anleggets skipatrulje. (Foto: Vegard Nekstad)

Minnemarkering og kriseteam

— Det er tragisk og han hadde veldig mye uflaks. Han hadde komme til Brokke i går og var sugen på å teste bakken. Han holdt behagelig fart og kjørte med hjelm, forteller sjefen for anlegget.Midtveis i bakken svingte han plutselig ut og havnet sju meter ut i løssnøen. Hvorvidt det var et bevisst valg eller ikke, er ikke klarlagt. Utenfor bakken mistet 47-åringen kontrollen og havnet i et lite bjørketre.

Kriseteamet i Valle kommune, sognepresten og politiet var i går kveld på stedet. Politiets foreløpige konklusjon er at hendelsen var en ulykke. I dag holdt sognepresten i Valle en minnemarkering i bakken. Daglig leder Wojtaszek hadde før klokken 13 fått et tjuetalls telefoner om anlegget ville holde åpent som normalt.

Bekymrede gjester

Bortsett fra at musikken var slått av, gikk det meste som vanlig. Besøkstallet var likevel betydelig dårligere i dag enn på en vanlig lørdag.

Fvn.no snakket med flere bekymrede gjester i anlegget i dag. Til tross for at ulykken fikk stor medieoppmerksomhet fredag kveld, så var det mange som ikke hadde hørt om hendelsen.

— Jeg kjører ikke mye i løssnø, men det er skremmende at det kan skje. Jeg hadde ikke hørt om ulykken før jeg kom i dag, sier Severin D. Ingvalsen (13) fra Arendal.

Se TV-reportasje fra Brokke

Foto: Vegard Nekstad