HERTUG? Hugo Køhler, eller Johan Orth. Foto: Roar Greipsland/Privat Foto: Roar Greipsland/privat

KRISTIANSAND: – Etter samtale med Kirkedepartementet finner vi å kunne gi tillatelse til åpning av graven, bekrefter kirkesjef Knut Harald Sæth i Kristiansand overfor Fædrelandsvennen. Erkehertug?

Da Hugo Køhler lå på dødsleiet i Kristiansand våren 1945, skal han ha hevdet at han egentlig var erkehertug Johan Orth. Det vil si arving til Schloss Orth, Østerrikes tredje største turistattraksjon, og andre eiendommer verdt svimlende 3,5 milliarder kroner.

Etterkommerne har nå henvendt seg til parkvesenet for å få et tidspunkt for åpning av graven på Kristiansand kirkegård.

– Vi har fått en forespørsel om vi kan gjøre en jobb, og det kan vi, opplyser driftskonsulent Kurt Tange Jensen i parkvesenet.

– Når vil det skje?

– Det er litt etter vær og vind. Akkurat nå er det ikke så kjekt, siden det er mye frost i bakken. Det vil skje etter hvert, og må planlegges litt, forklarer Tange Jensen.

Kirkelig fellesråd

Både etterkommerne og representanter fra Østerrike vil bevitne den sjeldne begivenheten, men pressen blir ikke invitert.

– Spørsmål om åpning av grav i den hensikt å foreta DNA-testing er ikke regulert i gravferdsloven. Slik søknad må vurderes av Kirkelig fellesråd i det enkelte tilfelle, opplyser kommunikasjonssjef Hanne Gjørtz i Kultur— og kirkedepartementet.

Det er kirkesjefen som er sekretær for fellesrådet i Kristiansand, og som har fattet vedtaket. Departementet er kun kjent med at det er foretatt lignende type gravåpning på Svalbard tidligere.

DNA-testing

Graven skal åpnes for, om mulig, å finne DNA-spor etter Køhler. Disse skal slå fast om han virkelig var erkehertugen – eller en lystløgner, som enkelte slektsforskere vil hevde.

– Jeg har arbeidet veldig mye med å skaffe den beste DNA-ekspertise i Europa, innen mitrokondrielt DNA, som det ikke er forsket så mye på i Norge. Dette instituttet ligger i Østerrike, opplyste slektsgransker Jan Frode Johansen til Fædrelandsvennen da den mulige gravåpningen ble omtalt i november. Han har vært engasjert av etterkommerne de siste tre år.

Advokat Per T. Sneve fra Mandal er også engasjert, for å få gjennomført gravåpningen.

– Jeg vil ikke si noe om noe som helst, uttalte Sneve til Fædrelandsvennen i går.