MANDAL: — Det blir spennende å se hvordan dette vil fungere, sier valgansvarlig i Mandal kommune, Trine Merete Vasby, foran folkeavstemningen 10. og 11. november.

Mandal er som én av ti kommuner plukket ut i et prøveprosjekt ved kommende fylkestings- og kommunevalg. Her skal alle som er stemmeberettiget kunne stemme via nettet. I tillegg skal alle som fyller 16 år neste år i kommunen kunne stemme, også det et prøveprosjekt.

— Alle disse ti kommunene skal avvikle en folkeavstemning i noe, derfor kom dette med navn på bybroa veldig beleilig. Det er noe som engasjerer, sier Vasby.

Navnene

En jury bestående av sju representanter fra bystyret har kommet fram til fem aktuelle navn etter at folk har kommet med forslag. De er Adolph Tidemands bro, Ja vel, Malmøbroa, Samleren og Varpebroa.

Dette blir kun en rådgivende avstemning, så navnet som vinner blir nødvendigvis ikke sluttresultatet. Juryen er suveren i å velge.

Se også: Slik kan mandalitter stemme på nettet

Folk får ikke stemme på gammeldags papir, her er det kun via nettsiden til Mandal kommune som nytter. Videre blir det brukt identifikasjonsmetoden MinID som sikrer at kun folk med bostedsadresse i Mandal får stemme og at man faktisk er stemmeberettiget.

— For å gjøre dette så ekte som mulig, er det kun de som er stemmeberettiget 10. og 11. november som kan delta, selv om de er blitt gamle nok til å stemme ved valget neste høst, sier Vasby.

- Spennende

Ordfører Alf G. Møll synes dette er kjempespennende. For det første fordi folket får være med på å avgjøre bybronavnet.

– Og å stemme via nettet er jo en framtidsrettet måte å gjøre det på, sier Møll.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BYBROA: Omtrent slik har arkitekten tenkt den nye bybroa i Mandal som blir på 160 meter.

Hvor stor prosentandel som faktisk kommer til å stemme, er ikke godt å si nå. Møll tror på en prosentandel på 50 prosent, men det mener Vasby er svært optimistisk.

– Ved ordinære valg har det pleid å være rundt 60 prosent som har stemt. Så jeg tviler på at vi får stort flere enn ti prosent til å stemme på bybro-navn, tror hun.

Kun forhånds

Ved valget neste år vil det kun bli brukt nettløsningen for stemmegivning for de som vil forhåndsstemme. Du kan endre stemmen din helt fram til forhåndsavstemningen lukkes.

Du kan så velge å stå ved den stemmen du har gitt, eller du kan oppsøke valglokalet for å gi en papirstemme på valgdagen.

— Dette for å sikre at alle avgir sin stemme til det partiet de selv ønsker. Foran en pc kan man jo tvinges til et valg man ikke vil, noe som ikke er mulig i et valglokale, påpeker Trine Merete Vasby.

Ut på anbud

22. november går fristen for de entreprenørene som vil bygge den nye bybroa i Mandal.

– Jeg regner med at i løpet av januar skriver vi under på kontrakten med de som skal bygge broa, sier prosjektansvarlig for infrastrukturen rundt kulturhuset, Øyvind Lundberg i prosjektledelsesfirmaet Fadeo.

Broa, som er i stål, vil så bli bygget i en fabrikk i elementer. Deretter vil delene bli fraktet til Mandal.

– Byggingen tar til på sensommeren neste år. Vi forutsetter at broa er klar til bruk i november, sier han.

Selve kulturhuset åpner ved årsskiftet. Det er ennå ikke bestemt hvordan åpningen i broa skal driftes, altså der båter skal kunne seile igjennom.

– Mulighetene er flere for en slik driftsmodell, sier Lundberg.