KRISTIANSAND: Mye spennende skjer på himmelen i disse dager. Alle som er redd for å bli truffet av en meteoritt eller andre ting fra verdensrommet, kan slappe helt av.

— Det er like vanskelig å bli truffet av en meteoritt som for eksempel å få sju rette i lotto hver helg i uken i et helt år, forteller astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard, til fvn.no.

I moderne tid har ingen mennesker blitt truffet av meteoritter.

— Vi har de siste årene hatt veldig mange meteorittfall. De kan ikke forutsees, men det har vært veldig mange fall. Det er ikke farlig i den forstand. Ingen mennesker har i moderne tid blir skadet av meteoritt, sier Røed Ødegaard.

Spennende ringer

I disse dager er det mulig å se planeten Saturn og flere av planetens ringer, men snart forsvinner ringene fra himmelen. Jordklodens plassering i forhold til Saturn gjør det nemlig mulig å se ringene ved hjelp av en liten kikkert.

— Den ser man rett mot sør. Man ser en liten sterkt lysende flekk som er gulhvit, sier Røed Ødegaard.

Planeten Saturn er synlig på kvelden og natta, men blir vanskeligere å se utover våren når dagene blir lysere. Da blir det dessuten umulig å se ringene rundt planeten.

— Den er veldig flott å se på med en liten kikkert. Da ser man ringene og det er jo veldig morsomt, sier Røed Ødegaard.

Gunstig med halvmåne

I disse dager har vi halvmåne og det åpner for interessante muligheter.

— Vi har halvmåne nå. Det er ganske gunstig, for det betyr at vi ikke får så mye lys inn og dermed kan se mange veldig flotte detaljer, forteller Røed Ødegaard.

Gunstige måneforhold åpner også for å se stjernebilder på himmelen tydelig.

— Kikker man mot vest kan vi se stjernebildet Orion. Til venstre for Orion ser man en veldig klar stjerne som blinker sterkt. Det er Sirius, som er himmelens sterkeste stjerne.

Venter på solformørkelse

Røed Ødegaard har ikke informasjon om spesielle hendelser på sørlandshimmelen i tiden fremover, men ser frem mot en stor solformørkelse.

— De fleste ser frem mot den store solformørkelsen 1. august i år. Det er den største norske solformørkelsen siden 1954, forteller han.

Torsdag gjestet den kjente astrologen Heståsen skole i Kristiansand for å snakke om astrolog. Da fikk elevene blant annet vite mye om verdensrommet.

Se TV-reportasje fra besøket