KRISTIANSAND: — Vi fikk klokken 16.35 melding om at en kvinne sto i full fyr, og ambulanse ble sendt til stedet. Få minutter senere melder brannvesenet at kvinnen er omkommet, sier operasjonsleder Arne Arnesen ved Agder politidistrikt.

Den omkomne skal være en 86 år gammel kvinne, som bodde i en servicebolig tilrettelagt for funksjonshemmede i posebyen sone. Kvinnen ble funnet sittende i en stol i en leilighet i Kristiansand sentrum. Klokken 16.43 lørdag melder brannvesenet at brannen er slukket, og at kvinnen er omkommet.

Omstendighetene rundt brannen er foreløpig uklare. Lørdag kveld gjorde politiets krimteknikere undersøkelser på stedet, og det vil gjøres ytterligere undersøkelser søndag.

— Vedkommende er foreløpig ikke identifisert, og vi vet ingenting om hva som har skjedd, sier Arnesen.

Ifølge Arnesen bebos leiligheten av en 86 år gammel kvinne. Kvinnen er ennå ikke identifisert, men 86-åringens pårørende er varslet om dødsfallet.

Leiligheten ligger i femte etasje i et kommunalt servicesenter.

Ifølge politiet var det betjeningen ved den kommunale servicesenteret som varslet om brannen. Etter det fvn.no kjenner til skal ikke de andre beboerne ha merket noe røyklukt før brannvesenet og helsepersonell var kommet til stedet.

- Tragisk hendelse

Servicesenteret drives av Kristiansand kommune. Fungerende helse- og sosialdirektør Elisabeth Engemyr sier til fvn.no at personalet ble klar over brannen da brannalarmen gikk på kvinnens rom.

— Det er en tragisk hendelse, og ikke minst er det tøft for de som fant henne. De får nå den oppfølgingen de måtte trenge, sier Engemyr.

Ifølge Engemyr får alle som bor ved servicesenteret individuell oppfølging. Noen får jevnlig tilsyn, mens andre klarer seg helt på egen hånd.

— Personalet har handlet helt i tråd med retningslinjene. Vi vil selvfølgelig informere de øvrige beboerne, og ta vare på alle involverte. Resten overlater vi til politiet, sier Engemyr.

Brannvesenet raskt på stedet

Selv om brannen ble slokket bare åtte minutter etter at alarmen ble utløst hos brannvesenet, klarte ikke brannmennene å redde kvinnen.

— Jeg var selv med på utrykningen, og da vi kom opp i kvinnens leilighet var det kun stolen hennes som brant. Brannen fikk vi slokket raskt, forteller brannmester Bjarne Lund, som legger til at omsorgssenteret er tilknyttet et alarmsystem som automatisk gir brannvesenet melding.

— Da røykvarsleren starter får vi melding på sentralen, sier Lund.

Det finnes rundt 70 serviceboliger i senteret hvor kvinnen omkom bodde. Soneleder for serviceboligene i posebyen, Anne Sofie Hellebø, vil ikke uttale seg om hva som kan ha skjedd i dette tilfellet, men forteller at sonen er blant de tryggeste stedene med tanke på brann.

— Så lenge det er midt i byen, er brannvesenet alltid raskt på plass. På grunn av alderen blir noen av beboerne blir også utstyrt med trygghetsalarm, som de kan utløse dersom noe skulle skje. Kommunens politikk er at alle over 75 år kan søke om en slik alarm, sier Hellebø.

Hellebø legger til at beboerne i serviceboligene betaler leie og klarer seg stort sett selv.

Politiet avventer nå de tekniske undersøkelsene som pågår i kveld, før de kan uttale seg om årsaken til brannen.