OSLO: Moren til den avdøde gutten, Jannicke Attard, brøt sammen i retten da tiltalte Rafael Michelet kom inn i salen. Bistandsadvokat Kari Høgevold tok et godt tak rundt Attard, og holdt rundt henne mens retten gikk gjennom formalia.

— Ærede lagrett, ikke skyldig, sa tiltalte da statsadvokaten leste opp tiltalen.

Forklarer seg

Attard begynte å grine og gjemte ansiktet i begge hendene da tiltalen ble lest opp.

Tirsdag forklarte Attard om sin oppfatning om hva som skjedde den kvelden Byron (8 mnd) døde. Tiltalte forklarer seg i morgen.

Da Attard startet sin forklaring, måtte Michelet bytte plass i rettslokalet slik at hun skulle slippe å se på ham.

— Det blir en ekstrem belastning for henne å gå gjennom dette en gang til. Hun kommer ikke videre med livet sitt før det er et avsluttet kapittel, sier Jannicke Attards bistandsadvokat Kari Høgevold.

I dag startet lagmannsrettsbehandlingen av dødsfallet til åtte måneder gamle Byron som ble funnet død på Kuholmen i Kristiansand i september 2004. Rettsmedisinske undersøkelser viste at han døde av påført vold.

Inhabile

I juni i fjor ble morens 31 år gamle kjæreste Rafael Michelet funnet skyldig i å ha mishandlet Byron til døde. Men saken ble opphevet i Høyesterett etter at flere parter ble funnet inhabile.

Dermed må saken behandles igjen, og det skjer i Borgarting lagmannsrett. Dette er sjette gangen saken behandles i norsk rett. Første gang tiltalte ble dømt i lagmannsretten, ble dommen frafalt da forsvareren ble syk under rettsbehandlingen. Tiltalte ble frikjent i tingretten under første behandling.

Attard ser med gru på å gå gjennom saken enda en gang.

— Hun har mistet tiltroen til rettssystemet. Det er svært beklagelig at sånne feil begås i såpass alvorlige saker som her. Det at det har tatt så lang tid gjør også at fornærmede har blitt forhindret i å starte studier og jobb, sier Høgevold.

Er en fri mann

  • Hvordan blir det for henne å møte tiltalte?

— Knallhardt. På det nåværende tidspunktet er han en fri mann, og går fritt rundt. Det er provoserende og veldig vanskelig å forholde seg til, sier Høgevold.

Tiltaltes forsvarer, Thomas Randby, beklager sterkt at rettsprosessen har tatt så lang tid.

— Det er en stor belastning, og han ser frem til å få en endelig avklaring på saken. For ham har det vært et langt mareritt, rett og slett, sier tiltaltes fosvarer.

Tiltalte ønsker ikke å snakke med pressen. Han vil heller ikke bli fotografert.

— Han ble enstemmig frifunnet av Kristiansand tingrett. Jeg håper og tror at lagmannsretten kommer frem til det samme, sier han.

Det er satt av tre uker til saken.