EVJE OG HORNNES: — Flotte forhold og knallbra, var attesten Thomas Lium (43) og Arild Arnesen (46) hadde til fossen da i fire dager klatret den opp like før jul.

Begge er erfarne isklatrere. Å klatre en foss, er ikke noe man bare gjør. Det trengs kunnskap og godt utstyr.

— Du må ha kurs, både for å lære teknikk og for å kunne lese isen, sier Arnesen, som er en av drivkretene i Konsberg Klatreklub til fvn.no.

Isklatring er vanskeligere enn fjell. Man må ha peiling på om isen er hard, sprø eller seig, dessuten har man isøkser i hendene og pigger på føttene, som gjør et fall ganske mye farligere.

Klatreeldorado

— Men det er spennende. Frosne fosser har ofte fantastiske formasjoner, som er fantastiske å klatre på, sier Arnesern, som har stor tro på Reiårsfossen som klatreeldorado om vinteren.

— Den har stor vannføring, og er ofte ikke så lett å klatre. Men kalde vintre som i år, gjør den spennende. Den er middels vanskelig, men er høy. Dessuten ligger den så greit til, sier Arnesen.

Setesdal er et klatreeldorado om sommeren. Ikke minst er de glatte fjellene vest for Valle sentrum godt besøkt av både nasjonale og internasjonale klatrere. Vinter-klatring har til nå vært lite fokusert. Men det tror Arnesen kan endre seg.

Bygland satser

Det tror også eier av Reiårsfossen Camping, Knut William Bygland. Han sier få har klatret i fossen, men den siste tiden har det vært noen. Han ser nå for seg en helt ny vinterattraksjon i Setesdalen.

— Nå skal jeg leie ut campingen til Kåre Olav Eikrem fra nyttår. Vi ser ikke bort fra at vi kan bli en slags ”basecamp” for klatere fra inn- og utland. Reiårsfossen er jo veldig kjent, sier Bygland.

Han er snart ferdig med flomlys-anlegget som gjør at hele Reiårsfossen blir opplyst døgnet rundt.

— Ikke mange i Norge kan skilte med en flombelyst foss som kan klatres i døgnet rundt, reklamerer Bygland.