KRISTIANSAND: – Ja, å tjene penger uten å selge øl er ganske vanskelig, konstaterer daglig leder Mike Troxel.

Kafeen i Tollbodgata 2 har samlet ungdom så vel som voksne. Men i kamp med markedskreftene må den altså gi tapt.

– Vi har siste kvelden 19. april, sier daglig leder Mike Troxel.

FOR DYRT – Husleieøkningen er så stor at vi ikke kan forsvare videre drift, sier korpsleder Gunnar Eide til Fædrelandsvennen.

I fem år har armeen leid rimelige lokaler av gårdeier Jan Moe. Men arvinger og nye eiere har overtatt, og varsler en dobling av husleien.

Frelsesarmeen betaler i dag 424.000 kroner i året for kafélokalet.

I tilbudet fra de nye eierne stiger leien med 25 prosent fra sommeren. Andre året stiger den like mye, til 630.000 kroner.

Huseieren er eiendomsselskapet Ole Moe Gården AS.

I et brev gjør de det også klart at etter to år kan husleien stige til markedspris. Det vil si rundt en million kroner.

Derfor har Frelsesarmeens øverste organ i Kristiansand, korpsrådet, sagt opp leiekontrakten i Tollbodgata 2. VANSKELIG Frelsesarmeens kafé kom i gang takket være at gårdeier Jan Moe leide ut lokalet billig. Nå har Moes etterkommere og andre investorer overtatt driften. De eier bygget gjennom eiendomsselskapet Ole Moe Gården AS, og har altså besluttet å heve leiesatsene.

Og selv om leieprisen fremdeles er langt under det andre i sentrum betaler, klarer altså ikke Frelsesarmeen utgiftene.

– Vi har også vært ute og sjekket. Men skal vi være i sentrum, ville det ha blitt svært kostbart, sier Gunnar Eide.

Han legger til at også andre deler av driften har vært utfordrende. Det kreves mange frivillige arbeidere for å få til kafédriften, og Frelsesarmeen har hatt problemer med å få nok folk.

– Vi er en liten menighet som skal gjøre veldig mye, sier Eide.

Korpsrådet har foreløpig ikke formelt besluttet å legge ned kafeen. Men Eide legger ikke skjul på at det skal nærmest et under til for å få til videre drift.

ENESTE ALTERNATIV Café Jabes har siden starten i 2002 vært et av de få alkoholfrie utstedene i Kvadraturen. Frelsesarmeen synes det er synd at det nå går mot nedleggelse.

– Det har vært en motkultur til festkulturen i sentrum og et møtested for kristne og ikke-kristne. Det har også vært et sted der innvandrerungdom har møtt norsk ungdom, sier Gunnar Eide.

– Føler dere at dere er blitt presset ut?

– Nei, det gjør vi ikke. Det er jo snakk om flere forhold her, som blant annet at det ikke er så lett å drive en ungdomskafé med frivillige, sier Eide.