GARDERMOEN: — Trafikken går stort sett som normalt, men det er svært mange passasjerer som ikke kom seg avgårde i går, sier kommunikasjonsdirektør i SAS Norge, Thomas Midteide, til fvn.no.

Flyplassen holdt stengt i rundt fem timer fredag kveld. Aldri før har Gardermoen holdt stengt så lenge.

Over 100 flights ble kansellert bare i går kveld, og forsinkelsene påvirker også Kjevik:

— Morgenflyet til Kristiansand, SK 211 fra Oslo klokken 09.25, ble kansellert i dag. Den naturlige konsekvensen av det, er at også formiddagsflyet SK 212 fra Kjevik, som skulle ha gått klokken 11.20, også kanselleres, sier Midteide.

Uregelmessigheter

– Passasjerer rådes til å møte flere timer før avgang, kun reise med håndbagasje, og sjekke inn på internett.

To av tre fly var forsinket lørdag morgen, men man håper å komme i rute i løpet av dagen, opplyser pressetalskvinne Sofie Bruun ved Oslo Lufthavn.

– Det er ingen problemer med kapasiteten, å ta ned eller sende av gårde fly, så vi håper å ta igjen forsinkelsene.

Oslo Lufthavn Gardermoen ble fredag kveld stengt på grunn av kraftig snøfall. Snøfallet var så kraftig at brøytemannskapene ikke klarte å holde rullebanen fri for snø.

Sent fredag kveld lettet været såpass at noen få fly kunne ta av. Natt til lørdag var det fortsatt passasjerer som ventet på Gardermoen, mens fly forberedte sterkt forsinkede avganger. både til Stavanger, Trondheim, Harstad og Tallinn.

Forplanter seg

Men problemene forplanter seg videre utover i helga. Snøproblemene fredag førte til at fly som skulle til Gardermoen ble omdirigert eller måtte returnere til utgangspunktet. Det betyr at flyene ikke står der flyselskapene vil ha dem, og det skaper problemer for flytrafikken også lørdag.

Enkelte passasjerer kan måtte vente til mandag med å komme seg med fly fra Gardermoen, og SAS forventer at det vil ta tid før de er tilbake i rute igjen, opplyser kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide i SAS til Nettavisen.

– Forsinkelsene påvirker hele resten av helgen. Flyene våre er spredt utover hele landet nå, sier Midteide, som forsikrer at passasjerer som er rammet av uværet, får pengene tilbake eller ombooket billetten sin.

Stengt fredag kveld

Flere fly måtte i går kveld snu i lufta, og all flytrafikk til og fra Gardermoen er stengt på ubestemt tid. Flyplassen ble besluttet stengt klokken 19.30 fredag kveld.

  • All trafikk står. Det er ingen fly som får lande på Gardermoen nå, opplyser kommunikasjonsdirektør i SAS Norge, Thomas Midteide, til fvn.no.

Det er så langt usikkert når Gardermoen vil bli åpnet opp for trafikk igjen, og Midteide frykter at problemene vil vare hele helgen.

Vil prege helgen

  • Vi må bare vente til det blir åpnet for trafikk, men dette vil nok gi store trafikkforstyrrelser gjennom hele helgen, sier Midteide.

Han har ikke oversikt over hvor mange passasjerer som nå er rammet av snøkaoset på Gardermoen.

— Nei, det vet jeg ikke, men det er flere hundre passasjerer, anslår han.

Avinors hjemmesider melder om 20 kansellerte avganger, og flere fly har måtte snu i lufta og vende tilbake til flyplassen de kom fra.

Refunderer billettene

Midteide opplyser om at SAS har bestemt seg for å refundere billettene til alle passasjerer som ønsker å utsette reisen sin. Passasjerne vil dermed få muligheten til å booke om billettene sine til en annen avreisedato.

Store snømengder ar årsaken til flystansen. Begge rullebanene på Gardermoen var stengt i går kveld.

Klarer ikke å ta unna snøen

Brøytemannskapene klarte å rydde unna snøen som lavet ned på rullebanene.

— Vi forsøkte å holde den vestre rullebanen åpen, men til slutt måtte vi også stenge denne, sier presseansvarlig Sofie Bruun ved Oslo Lufthavn Gardermoen til VG Nett.

Tidligere fredag kveld skled et KLM-fly fra Amsterdam, med 170 passasjerer om bord, av rullebanen etter landing på Oslo Lufthavn Gardermoen.

Ifølge VG Nett skal ingen skal ha kommet til skade i uhellet.