KRISTIANSAND: Onsdag advarte politiet mot rødsprit som var omsatt på Biltema etter at en mann fra Trondheim døde av metanolforgiftning. Biltema fikk pålegg om å fjerne alle rødspritflaskene fra butikken samme dag, ettersom de innholdt 80 prosent metanol og 20 prosent etanol.

— All rødspriten er blitt fjernet fra butikkhyllene. Jeg tror vi har fjernet cirka 64 liter totalt, opplyser Jan Roger Flaathe, som er ansatt på Biltema i Kristiansand, til fvn.no.

Han kan ikke si noe om hvor mye rødsprit som har blitt solgt fra Biltema i Kristiansand.

— Vi har solgt rødspriten en stund og det har gått mye av det, sier Flaathe.

- Lever inn rødspriten

Styreleder Magne Teigland i Biltema Norge sier dette i ei melding distribuert av Newswire:

– Vi vet ikke hvordan dette er skjedd, men jobber for fullt med å finne årsaken. Rødspriten leveres til oss fra en stor svensk leverandør, som er godkjent av det svenske legemiddelverket.

Teigland oppfordrer folk til å levere inn rødsprit kjøpt hos Biltema, og han lover at kundene skal få pengene tilbake.

Ifølge NTB er det ikke blitt meldt om andre dødsfall som kan relateres til metanolforgiftning. Politiet har varslet sine kollegaer i Sverige, Danmark og Finland. Biltema Norge har stoppet alt utsalg av rødsprit i samtlige bilforretninger i Norge, Sverige, Finland og Danmark.

Sterk giftvirkning

Rødsprit brukes som rensemiddel og tennvæske og skal være tilsatt brekkmiddel for å hindre at den drikkes. Likevel er det en kjent sak at enkelte drikker rødsprit for å få i seg alkohol.

Metanol fører til en sterk giftvirkning ved at den i kroppen omdannes til maursyre. Giftvirkningen inntrer i løpet av 10-30 timer, og kan føre til nedsatt bevissthet, synsforstyrrelser og i verste fall døden. Tidligere ble metanolforgiftning behandlet ved å gi pasienten sprit. I dag benyttes legemiddelet Fomepizol, opplyser rådgiver Mette Bjørnstad i Giftinformasjonen til NTB.

I Norge har Biltema 20 varehus fra Kristiansand i sør til Tromsø i nord.