LILLESAND: Lars Emil Nielsen er både døpt og konfirmert i den lokale kirken, og har gjennom hele sin oppvekst vært engasjert i kirke og menighetsarbeid. For ikke lenge siden ble han invitert til fellesgudstjeeste i Lillesand kirke. Der sang han en salme fra den nye salmeboken som heter "Som barn i ditt hus", der en av linjenen er som følger; " Som barn i ditt hus har vi hver og en et sted, hvor vi kan søke ditt ansikt og du gir oss av din fred".

Da han og hans kjæreste bestmte seg for å gifte seg i sommer var det derfor narturlig for dem å søke om lov til å gifte seg i en kirke i Lillesand.

— Vi sendte en forespørsel om vigsel til kirkekontoret i Nednes i Lillesand. Men i et brev fra Den Norske Kirke ved Prosten i Nednes fikk vi avslag, sier han.

Les også: Får massiv støtte i hjembyen

- Ikke sint, bare skuffet

Nielsen er svært skuffet over måten den lokale kirken tar i mot homofile ektepar på. Noe han ga uttrykk for i et innlegg i Lillesands-posten den 27.02 i år. Med overskriften ” Jeg er ikke sint, bare veldig, veldig skuffet” tar han et oppgjør med kirken.

— Vi er to menn som ønsker å gifte oss, så jeg er ikke overrasket over at vi fikk avslag. Det var ikke sånn at jeg ventet at vi skulle få lov, men jeg ønsket å prøve i hvert fall, skriver han i innlegget.

Dermed var håpet hans at de kanskje kunne få en velsignelse av ekteskapet i kirken, slik det er blitt gjort andre steder. Heller ikke det var aktuelt.

— Jeg ble overrasket over at vi fikk avslag på forbønn. Dette er jo noe som er blitt gjort andre plasser i Norge, sier han til fvn.no.

Enstemmig vedtak

Biskop i Agder og Telemark, Olav Skjevesland, har hatt flere henvendelser med spørsmål om velsignelse av homofile par på bakgrunn av Lars Emil Nielsens leserinnlegg i Lillesands-Posten.

Til Lillesands-Posten sier biskopen at dette ikke er en lokal bestemmelse og viser til et enstemmig vedtak i bispemøtet fra januar 2008:

-Det er Kirkemøtet som har myndighet til å fastsette liturgier i vår kirke. Prestene er forpliktet til å utføre sin tjeneste i samsvar med kirkens ordninger, og til å forrette gudstjenester og kirkelige handlinger etter fastsatte liturgier, jamfør tjenesteordning for menighetsprester § 7. Kirkemøtet har ikke fastsatt noen liturgi for partnerskapsinngåelse eller forbønn for inngåtte partnerskap. En prest kan - og bør - be for alle som anmoder om prestens forbønn. Imidlertid må man være seg bevisst at en liturgisk forbønnshandling i en gitt situasjon kan oppfattes som en ny liturgisk ordning. En bør unngå forbønnshandlinger som kan oppfattes som en ny liturgisk ordning, heter det i vedtaket fra bispemøtet.

I følge Skjevesland siktes det til handlinger i kirkerommet hvor prester opptrer liturgisk i prestedrakt.

-Det er den type handlinger som kan gi inntrykk av at det foreligger en ny liturgisk ordning, sier biskopen, til Lillesands-Posten.

- Tosidig svar

Nielsen har selv vanskelig med å forstå svaret fra Skjevesland.

— Det er et veldig tosidig svar, og man blir jo fryktelig usikker når man skal begynne å tolke det. På den ene siden sier de jo at alle som ber en prest om forbønn kan og bør få det, men på den andre siden sier de at ikke alle kan få det allikevel. Kirken er veldig redd for at forbønn for homofile skal fremstå som en ny liturgi, og det er de ikke interesserte i.

Nielsen synes det er leit at kirken i Lillesand ikke vil ta del i hans bryllup. Han sier at han trenger kirken nå når han skal gifte seg. At han trenger å gjøre den forpliktelsen et ekteskap er i Guds hus.

— Jeg blir stadig invitert til arrangementer i kirka, og til å synge der. Men når jeg ber kirken om hjelp til noe viktig i mitt liv så møter jeg en stengt dør. Det synes jeg er veldig trist.

Han og kjæresten har ikke helt gitt opp håpet om å bli velsignet i en kirke.

— Vi undersøker nå mulighetene for å få gjennomført dette i kirker i andre byer.

Hva mener du? Ta debatten i vårt forum.