KRISTIANSAND: — Vi opplevde en klar økning i forrige uke, forteller leder for mikrobiologisk avdeling ved Sørlandet sykehus Kristiansand, Ståle Tofteland, til fvn.no.

Les også: Det koker på telefonen til smittevernoverlegen

Ny varslingsrutiner

Tofteland opplyser imidlertid at sykehuset fra denne uken ikke vil ha oppdaterte tall på reelt smittede personer i fylket. Årsaken er at personer med normalt sykdomsforløp blir oppfordret til å holde seg hjemme, samtidig som legevakten har sluttet å teste folk utenfor risikogruppen. I den tidlige fasen av svineinfluensa ble samtlige med symptomer oppfordret til å teste seg. I tillegg ble personer i nær tilknytning til syke også testet.

Av de 40 registrerte tilfellene av svineinfluensa i Vest-Agder, ble 28 tilfeller påvist i forrige uke. 12 tilfeller ble påvist fra begynnelsen av juni og fram til forrige uke.

Bruker overtid Ved mikrobiologisk avdeling er det avsatt en bioingeniør til kun å teste blodprøver hvor det er mistanke om svineinfluensa. Tofteland sier det er brukt overtid for å ta unna alle prøver som kommer inn.

— Ettersom det kun er sommerbemanning her, så er det bare så vidt vi klarer å ta unna de prøvene som kommer inn. Det har gått greit så langt, men vi regner med det kan bli mye om noen uker til, sier Tofteland.

Effektivisere Han sier at testen i dag gjennomgår to prosesser hvor man først tester for influensa A, som er vanlig sesonginfluensa. Deretter tester man for H1N1 som svineinfluensaen er døpt.

— Det kan bli aktuelt å effektivisere prøvetakningen ved å kutte den ene prosessen dersom antall prøver øker betydelig. Vi har allerede fått spørsmål om vi har nok reagensrør, sier Tofteland.