KONGO: Tiltalen skulle leveres til den militære domstolen i Kisangani fredag ettermiddag. Slik gikk det ikke. Lørdag kan den ikke leveres, siden sentrale personer er involvert i president Joseph Kabilas besøk i Kisangani i dag.

— Timeplanen er endret. Vi er nå på flyplassen og venter på presidenten. Det vil bli mandag før vi overfører saken til domstolen, sier militær aktor Roger Wavara, ansvarlig etterforsker av saken etter drapet på sjåføren Abedi Kasongo 5. mai.

Alle lokale myndigheter er mobilisert i anledning presidentens besøk, og dermed er det full stillstand på de fleste andre områder.

Én uke

I et intervju med Aftenposten.no mandag sa nordmennenes advokat André Kibambe at han tror rettssaken starter én uke etter at domstolen mottar dokumentene. Det vil si at rettssaken vil starte i begynnelsen av uke 32 - om ikke andre hindringer kommer i veien. Saken har tidligere vært preget av en rekke utsettelser og forsinkelser.

De to tiltalte nordmennene er en 28-åring fra Aust-Agder og en 27-åring fra Vestfold. Sjefanklager Jacob Samwaka ved militærdomsolen signerte tiltalen fredag. Begge nordmennene er tiltalt for drap, drapsforsøk, spionasje, konspirasjon og væpnet ran.

I tillegg er 27-åringen tiltalt for ulovlig våpeninnehav. Tiltalen er alvorligst for hans del - aktor mener han hadde en ledende rolle i det som skjedde.

Hvis de blir dømt for drap, risikerer mennene dødsstraff. Men Kongos president Joseph Kabilas policy er ikke å henrette dødsdømte.

Tror de frikjennes

De to nordmennene har hele tiden hevdet de er uskyldige. De sier at ranere drepte sjåføren deres.

— Vi tror fullt og fast på våre klienters uskyld, sier advokat André Kibambe. Han tviler på at aktor kan legge frem fellende bevis mot de to nordmennene.

De fleste av bevisene er av teknisk art, og det er kun to vitner i saken, fortalte Aftenposten.no fredag.

«Dødscelle»

Kongo praktiserer ikke lenger dødsstraff. Dermed kan de to tiltalte nordmennene bli sittende innelåst på såkalt dødscelle resten av livet livet ut .

Sist gang en fange ble henrettet i Kongo, skal ha vært i 2003. Vedkommende skal ha vært tiltalt for politisk vold.

Det er imidlertid vanlig at fanger som får dødsstraff, søker om benådning hos presidenten. Vanlig praksis er at han ikke svarer på søknadene, men da kan heller ikke dødsstraffen fullbyrdes. Skulle dette skje med de to nordmennene, risikerer de å sitte på dødscelle på ubestemt tid - i teorien resten av livet.

Begge nordmennene er tiltalt for drap, forsøk til drap, væpnet ran, spionasje, konspirasjon (forsøk på å danne et kriminelt forbund) og ulovlig besittelse av krigsvåpen.

Aftenposten / Fædrelandsvennen