OSLO: — Det jeg har vært opptatt av er at vi ser på mulighetene for å få inn mer kapasitet. Det gjelder gjennom EUs samordningsordning og gjennom våre naboland, sa Storberget på pressekonferansen.

Se pressekonferansenOrdføreren i Froland har i flere dager fortalt om frustrasjon knyttet til ressursmangel. Justisministeren mener kontakten mellom regjeringen og lokale krefter fungerer tilfredsstillende.

— Jeg har hatt kontakt med ordføreren i Froland tidlig i dag og jeg føler at vi har en god kontakt. Vi må få inn tilstrekkelig mannskapskapasitet. Jeg forstår at det er frustrasjon lokalt, sier Storberget.

Foran et fullsatt pressekorps gjorde ministeren det klart at han forstår lokalbefolkningens situasjon.

— Det jeg vil si er at det ikke er tvil om at dette er en alvorlig situasjon og at vi forstår folk. Vi gjør det vi kan og skal gjøre det vi kan i dagene fremover.

På spørsmål om ledelsen av operasjonen bør forsterkes eller byttes ut, svarte Storberget slik:

— Vi trenger forstrekning i alle nivåer av operasjonen. De lokale lederne har gjort en god jobb. Men vi trenger flere ressurser.

Stadig flere personer fra Heimevernet og Sivilforsvaret blir innlemmet i bakkeoperasjonen ved Mykland. De neste dagene kan ytterligere mennesker bli en del av operasjonen, samtidig som flere helikoptre og fly blir hentet inn.

— Nå er første signal gitt om at det blir styrking med flere ressurser. Jeg håper at vi får svar på mer luftbåren støtte snart. De siste dagene har det vært en dialog om dette. Vi håper vi kan få svar på dette, sier Storberget.

Hensynet til liv og helse anses av ministeren som en viktig årsak for at brannene nå blir en nasjonal sak.

— Mennesker og hus ser ut til å være truet og derfor har vi jobbet slik vi har gjort. Jeg har nok med å håndtere situasjonen med å skaffe mannskaper og utstyr nå, fortalte Storberget på pressekonferansen.

I ettermiddag kommer Storberget og landsbruksminister Terje Riis Johansen til Froland for å se katastrofen med egne øyne.

Se pressekonferansen