KRISTIANSAND: Narkotikaetterforskerne ved seksjonen for organisert kriminalitet ved Agder politidistrikt startet et samarbeid med nederlenderen etter pågripelsen. Han fulgte beskjeden som var gitt fra oppdragsgiveren i Holland og meldte seg ved ankomst til Norge. 41-åringen fikk beskjed om å levere narkotikapartiet på parkeringsplassen ved Leangkollen hotell i Asker. Han skulle la bilnøklene stå i tenningslåsen og forlate bilen i en time. Det ble satt i gang en storstilt spaningsaksjon fra politiets side, hvor også tollvesenet var involvert.

Til Asker

— Oppdragsgiveren i Holland fikk beskjed om når bilen skulle parkeres utenfor hotellet. Det var kontakt med oppdragsgiveren i Holland underveis fra Kristiansand til Asker, fortalte en av narkotikaspanerne i retten i går. – En halv timer før vi kom til Asker, gikk en toller og en politimann ut av bilen til nederlenderen og lot ham kjøre den siste strekningen alene.

Det var mange politifolk og tollere engasjert i denne aksjonen. Nederlenderen satt inne i biblioteket på hotellet i en time og ventet med politispanere som opptrådte så diskret som mulig for ikke å avsløre aksjonen.

Gravd ned

Politispaneren fortalte at siden ingen mottakere kom for å hente narkotikapartiet, sendte 41-åringen melding til sin oppdragsgiver i Holland. Derfra fikk kureren beskjed om å grave ned stoffet. Det har ikke lyktes hollandsk politi å finne oppdragsgiveren. Hans mobiltelefon er uregistrert og den tiltalte 41-åringen vet ikke hvor han bor eller hva han heter til etternavn.

Selv hevder kureren at han aldri visste det var narkotika bak i bilen. Hadde han visst det, hadde han sagt nei til å ta transportoppdraget fra Holland til Norge. Han innrømmet at han trodde det var noe ulovlig. – Jeg trodde det var diamanter, sa hollenderen i retten.

Aktor, statsadvokat Dennis Danielsen, ba retten dømme 41-åringen til ti års fengsel. Han mente forbrytelsen var særdeles grov på grunn av omfang og kvantum.

Forsvareren, advokat Sveinung Søndervik Johnsen, hevdet at mannen ikke kunne dømmes etter den strengeste bestemmelsen i loven, fordi han ikke visste omfanget av transportoppdraget.

41-åringen er tiltalt etter proffparagrafen i straffeloven for narko-smugling. Blir han dømt etter denne bestemmelsen er strafferammen 21 år.

Forsvareren mener han må straffes for uaktsomhet og da er strafferammen to år.

Den tiltalte erkjenner å ha vært kurer, men nekter for at han visste det var narkotika.

Aktor vil ha mannen dømt til 10 års fengsel.