KRISTIANSAND: Den domfelte opererte på nettet og hadde kontakt med et meget stort antall småjenter over hele landet. Agder lagmannsrett minner om at alle de som hadde kontakt med den domfelte på forskjellige nettsamfunn, var uvitende om at det var en mann på 30 år de hadde kontakt med.

«Han har presentert seg som ein gut på 15 år, og overfor enkelte lagt fram eit bilete av ein pen, solbrun ung gut. Borna han tok kontakt med på desse sidene trudde såleis at dei snakka med ein gut nokre år eldre enn dei sjølve. Han har sjølv forklart at han brukte tid på å snakka med dei om vanlege ting, hjalp dei med lekser, var forståingsfull med omsyn til problem av ymse slag, og fleire av jentene har forklart at han var snill, og at han var kjekk å snakka med».

Les også: Fire års fengsel for overgrep

Retten sier at denne kommunikasjonsformen ligger godt til rette for å opparbeide tette, personlige forhold med store muligheter for å åpne seg, og dermed også betro seg til den andre de snakker med selv om de aldri har sett hverandre.

Mistet kontroll over kroppen

Lagmannsretten skriver i dommen at «eit stort fleirtal av borna i samtalane med politiet hadde gjeve uttrykk for at dei ikkje visste eller hadde tenkt seg at det dei gjorde framfor eit webkamera heime på sitt eige rom, ikkje var ei der og då-hending, men at opptaket vart lagra, og sidan katalogisert og teoretisk sett gjort tilgjengeleg for all verda. Framvisinga av deira mest intime kroppsdelar i unormale positurar som dei såleis vart forleda til å utføra i trygge omgjevnader heime, medførte i realiteten at dei gav frå seg kontrollen og disposisjonsretten over virtuell bruk av sine eigne kroppar. Alle er katalogisert med bilete også av andletet, og 29 av dei er katalogisert under reelle førenamn. Dette inneber etter lagmannsrettens syn ei særleg integritetskrenking, og som i teorien er evigvarande».

Den ene av de to jentene den domfelte oppsøkte og deretter utsatte for seksuelle overgrep var 11 år og 11 måneder da overgrepene skjedde. Vel 14 år gammel møtte hun først i tingretten, så i lagmannsretten for å forklare seg.

Et tapt privatliv

«Vitnet gjorde under si vitneforklaring for lagmannsretten eit svært sterkt inntrykk. Ho er openbert ei ressurssterk jente, og ho sette – på ein uvanleg opplysande måte – ord på dei verknadene slike overgrep har, ikkje minst når borna vert noko eldre og det går opp for dei i all si gru kva dei har vore utsett for. Ho var berre 10 år då ho vart forleda til å delta i seksualisert snakk med vaksne menn på samtalekanalar, utan at ho ein gong visste kva dei enkelte orda tydde, langt mindre kva dei innebar. Ho sette fortvila ord på kva eksponeringa av bileta det er tale om inneber av totalt tap av privatliv, av integritet, av kontroll på bruken av sin eigen kropp, av å ikkje ha noko igjen som ein kan kalla for sitt eige, og at denne eksponeringa vil kunne vera tilgjengeleg for alltid».

Les også: Flere sørlandsjenter misbrukt

34-åringen må sone fire år og tre måneder i fengsel. Tingrettens straffeutmåling var fire års fengsel.

Han må betale to jenter 100.000 kroner hver i oppreisningserstatning. 20 andre jenter får 20.000 kroner hver i erstatning.

Mannen ble dømt for flere tilfeller av seksuell omgang med to jenter under 14 år, og for å ha forledet nesten 50 jenter til blant annet å kle av seg foran webkamera.

Les også: Sexovergripere erkjente straffskyld

Foruten å forlede jentene til å sende seg nakenbilder, filmet han også jenter nakne, blant annet i dusjen på Høyland ungdomsskole i Sandnes.