MANDAL: — Vi vil ikke kreve noen erstatning fra de involverte ungdommene for redningsaksjonen, sier redningsleder Ola Vaage i Hovedredningssentralen til fvn.no.

Les også: Kan bli en dyr pizzatur

Angrer

Redningslederen forklarer at de har helt klare retningslinjer på når det er aktuelt å kreve slik erstatning. Det hører bare med til unntaket at det blir ført erstatningskrav mot personer etter redningsaksjoner.

— Jeg tror vi har hatt tre slike situasjoner på 23 år så vidt jeg vet, sier Vaage.

— Politikken vår er at vi ikke vil forfølge folk som er kommet i en vanskelig situasjon. Folk må ikke skremmes fra å ta kontakt med oss. Så blir det opp til det lokale politiet hva de vil gjøre videre, sier han.

Ungdommene på sin side angrer:

— Det var veldig dumt gjort av oss. Vi synes ikke det er noe gøy det som har skjedd, fortalte den ene av personene, en 19 år gammel mandalitt, til Fædrelandsvennen i går.

Les også: Båttyveri førte til storstilt redningsaksjon

- Slikt som skjer

Sammen med tre andre gutter mellom 16 og 19 år, er han nå siktet for å ha utløst søndagens redningsaksjon. I tillegg har en femte person, på samme alder, tilstått å ha stjålet båten for å komme seg fra Mandal sentrum, og til hyttefesten de andre guttene var på. Fire av dem er fra Mandal, og en av dem fra en av nabokommunene.

Vaage regner med at det blir en 20 - 30 000 som Hovedredningssentralen må dekke for driften av luftambulansen. Resten av beløpet, som nok er betydelig høyere, blir dekket av eksisterende driftsbudsjett.

Blant annet koster det bare 30 000 alene å holde et Sea King helikopter i luften i en time. Et slikt helikopter ble brukt i tre timer på søndag.

Ola Vaage legger til at hendelsen på søndag er slik som skjer.

— Det er ikke alle som tenker så langt. Det er viktig at folk gir beskjed så vi vet at de er i god behold. Folk er stort sett flinke til det, men man blir nok aldri kvitt hendelser som den vi så søndag.

— Vi tenkte i begynnelsen på å ringe til politiet, men det ble det ikke noe av, sier den angrende 19-åringen. De valgte å ikke kontakte politiet siden de hadde en mistanke om at båten var stjålet.

Fikk mistanke

Da de forlot båten stående på skjæret, sier 19-åringen at de ikke ante at det skulle gi så store konsekvenser.

— Vi var ikke klar over at det kom til å bli en redningsaksjon av det, sier han. Men etter en stund ringte en kamerat som kunne fortelle at det var full redningsaksjon på Tregde. Politiet ringte 19-åringen, og like etterpå gikk de ned til politistasjonen for å avgi forklaring.

19-åringen synes det hele er veldig flaut. Han skulle ønske at ingen visste om det.

— Men ryktene sprer seg fort, vet du, sier han. Aller helst skulle han ønske at søndagens hendelse aldri hadde skjedd.

Nå ønsker de å gjøre opp for seg. I går kontaktet fire av ungdommene Jan-Erik Lindquist, en av båtens eiere.

— Vi vil også kontakte redningsselskapet og si unnskyld, sier han.