BIRKENES: — Ting folk i byen tar som en selvfølge, er slett ikke så opplagt for oss på bygdene. Bensinpumpa er faktisk en liten livsnerve for vårt lille bygdesamfunn her på Engesland, sier Frank Sagstuen. Han driver gårdsturisme på Røyland gård og er en av rundt 50 aksjonærer i bygdas nye «oljeselskap»: Engesland Drivstoff AS.

Pumpa har allerede vært i drift siden juni, men på grunn av ferien har man ventet til lørdag 2. august med å feire den med kjempefest: Da kommer fylkesordfører Thore Westermoen fra Vest-Agder (!) og klipper snora sammen med ordfører Harald Vestøl. Det blir veteranbilkortesje, revyinnslag, og musikk av bygdas eget «Wood Band» og Trond Erik Jaabæk. Samt gratis bløtkake, loddsalg med 500 liter bensin i gevinst ¬ - og spesialtilbud på 50 liter drivstoff til innkjøpspris.

Nærbutikken

— Uten bensinpumpe i bygda er det to-tre mil til nærmeste. Det ville bli veldig tungvint, fastslår Eva Retterholt, som sitter i styret for det nye drivstoffselskapet sammen med Sagstuen og tre andre.

— Og dersom folk måtte dra ut av bygda for å kjøpe bensin og diesel, ville de ha handlet varene sine samtidig og det hadde gått ut over nærbutikken, mener Sagstuen – mens Stine Stålesen nikker energisk. Hun er aktiv i velforeningen Vegusdal Ve og Vel (VVV) og driver Vegusdal Nærmat sammen med Eva Hommen. De trenger alle kunder hun kan få. Med bare 70 husstander som nærmarked og snaut 500 mennesker i hele gamle Vegusdal kommune – er butikken avhengig av patrioter.

Folkemøte

Den gamle pumpa ved butikken på Engesland har hangla lenge. Tidlig i år ble det klart at den var i ferd med å ta kvelden.

— Vi hadde ikke råd til å investere i ny, fastslår Stine Stålesen. Dermed ble det invitert til folkemøte i april. På kort tid var 90 aksjer pålydende 2500 kroner solgt, og ikke lenge etter hadde butikkonsulenten skaffet brukt pumpe fra Mandal TIL 450.000 kr.

Uavhengig

Nå er den på plass og i bruk. Midt i dugnadsinnspurten trakk den gamle pumpa siste sukk. Den nye er døgnåpen med kortautomat og betyr fremskritt for bygda, og under bakken ligger tre tanker på 9000 liter hver inneholdende 95 oktan blyfri bensin, bildiesel og avgiftsfri diesel.

— Drivstoff til traktoren er minst like viktig som til bilen, vet du! fastslår Sagstuen.

— Og så er vi helt uavhengige av oljeselskapene. Vi ringer rundt og innhenter billigste tilbud hver gang vi skal fylle tankene, opplyser han.

Bygdeutvikling

— Vi ser på dette som første etappe i en ny giv for bygdeutvikling, sier Frank Sagstuen. Han peker på at det er ny optimisme i bygda. Skolen som var nede i 40 elever er oppe i over 70 igjen og til høsten står ny barnehage ferdig.

— Vi skal følge opp med nye tiltak, lover entusiastene. ¬- Vi skal vise at vi har en trivelig bygd, og med en time til de fleste sørlandsbyene ligger vi også nokså sentralt! påpeker han.