SIRDAL: — Så lenge jeg har vært brannmann har jeg aldri opplevd noe lignende. Det tror jeg ingen av kollegene mine heller har, humrer varabrannsjef Ivar Skreå.

Det var Sirdølen som første meldte om redningsaksjonen.

Skulle avlives

Det var søndag ettermiddag 110-sentralen fikk inn meldingen om kua som hadde kilt seg fast blant en sprukken stein på Handeland i Sirdal.

— Eieren av kua hadde egentlig sett for seg at dyret måtte avlives, og hadde allerede vært i kontakt med en person med våpen. Men så hadde en person foreslått at de kunne forsøke å ringe brannvesenet, sier Skreå.

Etter å ha fått telefonen fra brannvakta rasket de lokale brannmennene med seg frigjøringsutstyr og reiste til stedet.

— Kua hadde av en eller annen merkelig grunn begynte å klatre opp på steinene, og dermed falt ned i sprekken. Antakelig fordi hun hadde sett noe fristende å spise. Og jo mer hun styret med å komme seg ut, jo mer fast ble hun sittende, sier Skreå.

Liten leteaksjon

Ifølge varabrannsjefen har trolig kua satt seg fast en gang på morgenkvisten søndag. Heldigvis ble situasjonen oppdaget da eieren av kua merket at et av dyrene i flokken var borte, og dermed igangsatte en liten leteaksjon.

— Da vi kom fram til stedet fant vi fram aggregatet og frigjøringsutstyret. Steinene var nok på 10-12 kubikk, så det måtte kraftig utstyr til. Sylinderen vi hadde med oss kan presse opp mot 20 tonn, og det holdt, sier Skreå.

Verktøyet brukes vanligvis til å presse opp sammenklemte biler etter trafikkulykker. Redningsoperasjonen gikk knirkefritt, og etter kort tid kunne kua reise seg og komme ut i det fri.

— Hun så veldig lettet ut da hun kom ut, kikket rundt seg og tuslet ut på jordet igjen. Det ble en lykkelig slutt på historien, sier Skreå.