— Vi har ikke rett til å bestemme om et menneske skal bæres fram eller ikke. Guds tanke er at den som er blitt et menneske i mors liv har rett til livets rett, sier Jeppestøl til fvn.no i kveld.

Nesten ti prosent av jentene som fikk barn i Vennesla i fjor, var tenåringer. I landet forøvrig er snittet under èn prosent. Antall mødre under 20 år er de siste årene halvert, men ikke i Vennesla.

Helsesøster Yngvild Hagen i Vennesla kommune tror bygdas religiøse forankring har en sterk innvirkning.

— Det er et sterkt religiøst miljø i bygda, så det med aborter er vanskelig, sa Hagen til TVSør i dag.

— Det er nye tall du kommer med, men det kan godt være det er en høyere terskel for å ta aborter i Vennesla, sier pastor i Filadelfia i Vennesla, Gunnar Jeppestøl til fvn.no i kveld.

Overrasket Tror du unge jenter i Vennesla ikke tar abort på grunn av tro?

— Jeg tror mange har fått med seg at abort ikke er noen god løsning for det eksisterende liv. Det har de fått med seg på skolen, søndagsskole og andre steder, fortsetter Jeppestøl, som er overrasket over tallene.

— Jeg trodde mange andre steder på Sørlandet var lik Vennesla når det gjelder holdninger. Så det forundrer meg litt.

Jeppestøl understreker at det beste er at barnet blir født innenfor ekteskapets rammer.

— Jeg vil motivere folk om at det å få barn skjer innen ekteskapet. Men når det skjer før den tid, så må man gjøre det beste ut av det. Det er så mange gode støtteordninger for unge i dag. Dessuten er det viktig at foreldrene støtter opp, sier pastoren.

Positivt Så det er ikke negativt at så mange unge i Vennesla blir gravide i tenårene?

— Det er både- og. Det er jo ikke lurt å bli gravid når du er tenåring. Men når det først er skjedd så må man gjøre det beste ut av det, sier Jeppestøl.

Det at unge faktisk ikke velger å ta abort på grunn av tro er kanskje heller positivt?

— Jeg velger å se det positivt. Men det er viktig å få fram at vi ikke applauderer det heller. Ekteskapet er den riktige rammen, avslutter han.