KRISTIANSAND: Hovedutvalg for samferdsel, areal og miljø gikk onsdag inn for at fylkestinget skal anmode Riksantikvaren om å godkjenne et tilbud fra Bredalsholmen Dokk og Fartøyvernsenter for restaurering av dampskipet.

Dette skal koste 22,5 millioner kroner og Vest-Agder fylkeskommune vil tilby seg å forskuttere beløpet om den får pengene igjen i 2013. Vest-Agder fylkeskommune var en av initiativtakerne til at det i 1995 ble opprettet et ”D/S Hestmandens Restaureringsfond”. Aksjonen for D/S Hestmanden ble startet i forbindelse med markeringen av frigjøringsjubileet i 1995. Daværende fylkesordfører Ludvig Hope Faye var sentral i arbeidet. Det presiseres at fylkeskommunens forskottering er betinget av at arbeidene med skipet skjer på Bredalsholmen Dokk og Fartøyvernsenter.

I fjor ble det avslørt at det var stort økonomisk rot i hele prosjektet, ansatte gjorde mytteri, ledelsen trakk seg og styret trakk seg. Men nå vi fylkeskommunen i gang igjen, for å prøve å få ferdig skipet til neste år, når det skal feires 100 årsjubileum.

Fylkeskommunen vil innlede drøftinger med Stiftelsen Arkivet om drift av Hestmanden som krigsseilernes nasjonale minnesmerke.

I tillegg vil Vest-Agder fylkeskommune ta initiativ overfor Regjeringen og Stortinget til å få en egen bevilgning til fullføring av ”Krigsseilernes minnemerke — Hestmanden” i 2011, slik at ikke utgiftene til dette må belastes Norsk fartøyvern.