AGDER: I 2009 analyserte Folkehelseinstituttet (FHI) 573 blodprøver av personer mistenkt for ruspåvirket kjøring i Aust— og Vest-Agder.

I circa 330 av disse ble det funnet narkotika eller trafikkfarlige legemidler. I omtrent like mange ble det funnet alkohol. I tillegg ble 130 bilførere påvirket av alkohol tatt på bakgrunn av en såkalt Intoxilyzer-test utført av lokalt politi.

Se hva folk blir tatt for i oversikten til høyre.

”Alkohol og deretter metamfetamin, amfetamin, THC, diazepam og klonazepam er stoffene vi finner hyppigst i blodprøver fra mistenkte bilførere

Gerrit Middelkoop, senioringeniør

Stort omfang av blandingsrus

Ifølge FHI er rusmiddelfordelingen i Agder stort sett sammenfallende med de nasjonale tallene.

— Alkohol og deretter metamfetamin, amfetamin, THC, diazepam og klonazepam er stoffene vi finner hyppigst i blodprøver fra mistenkte bilførere, sier senioringeniør Gerrit Middelkoop ved FHIs avdeling for legemiddelanalyse.

Som regel finnes det flere rusmidler i samme blodprøve. Mange som er påvirket av narkotika eller legemidler er i tillegg påvirket av alkohol. I alt ble det funnet alkohol i 332 prøver i 2009. — I snitt finnes det tre stoffer i samme prøve. Vi har ikke full oversikt over hva som er vanligst, men mitt inntrykk er at kombinasjonen av ett sentralstimulerende stoff og ett eller flere sentraldempende stoff er veldig vanlig, sier Middelkoop.

Store mørketall

De vanligste sentralstimulerende midlene er metamfetamin og amfetamin. Alkohol, THC (virkestoffet i cannabis) og benzodiapiner er sentraldempende midler.

Omfanget av kjøring i ruspåvirket tilstand har ikke endret seg voldsomt de siste ti årene.

— Antall prøver som blir tatt er mer avhengig av politiets ressurser og innsats, enn det faktiske antall bilførere som kjører i påvirket tilstand, sier Middelkoop.

Trolig er det også store mørketall. I 2007 viste undersøkelser at en av hundre sjåfører er påvirket av illegale stoffer.

— Circa 7 prosent har trafikkfarlige stoffer i blodet, men hos de fleste av disse er konsentrasjonen så lav at de ikke utgjør noe trafikkfare. Vi har beregnet at circa 1 prosent av alle bilistene har så høye konsentrasjoner i blodet at de kan betraktes som påvirket. Med andre ord burde 1 prosent av alle bilistene la bilen stå, sier Middelkoop.

Illegal innførsel til Sørlandet

I FHI-statistikken fra 2009 skiller Agder-fylkene seg ut på ett punkt. Dette gjelder funn av fenazepam, som er sterkt overrepresentert i Rogaland og Agder. Av 69 positive prøver stammet 37 fra Agder-fylkene.

— Dette skyldes nok en illegal innførsel av fenazepam til Sørlandet i denne perioden, sier Middelkoop.

Stoffet, som fører til sterkt nedsatt oppmerksomhet og konsentrasjonsevne, finnes ikke i noen godkjente legemidler i Norge. Ifølge FHI er det bruk i Russland og noen østeuropeiske land.

— GHB finner vi mest i og rundt storbyene Oslo, Bergen og Stavanger, mens kokain blir hyppigst funnet i prøver fra Oslo-området, sier Middelkoop.

Samme tendens hittil i år

Tall fra første halvår i 2010 viser omtrent den samme tendensen som i 2009. Av 271 analyserte prøver gjorde om lag 160 utslag på narkotika eller trafikkfarlige legemidler. I rundt 150 prøver ble det funnet alkohol.

Det fremgår ikke av statistikken hvor mange av prøvene som stammer fra en og samme person. Det er imidlertid kjent fra annen forskning at halvparten av de som blir arrestert for ruskjøring blir pågrepet på nytt en eller flere ganger i løpet av de neste tre årene.