KRISTIANSAND: — Vi trenger et sted der vi kan samles og der vi kan be, sier Ahmed Basharat som er leder for menigheten i Kristiansand.

Fredag var de igjen samlet til fredagsbønn på Samsen der de leier et rom. Nå vil de ut av de primitive lokalene og sette opp en moské som synes i landskapet.

Den muslimske menigheten har allerede sendt brev til Kristiansand kommune med spørsmål om de kan få kjøpe en tomt ved Holskogveien. Området de har valgt ut er et industriområde der det i dag er en ubebygd tomt.

Bønnetårn

Det er rundt 50 Ahmadiyya-muslimer i Kristiansand. Deres lære er forskjellig fra andre muslimer, og de blir derfor ikke akseptert av andre muslimer.

Ahmadiyya-menigheten er klar til å gå i gang med bygging så snart de får kjøpt en tomt og får godkjennelse til å bygge. Ahmed Basharat sier at det viktigste er at de får et bygg der de kan samles til bønn og andre aktiviteter. Men han legger til at hvis de får lov, ønsker de en moské med bønnetårn.

— Vi ønsker å bygge den på en slik måte at den ser ut som en moské, sier Basharat.

— Det er viktig at den ser fin ut. Da kan den også bli en attraksjon for byen, legger han til.

Det er Obos i Oslo som har henvendt seg til Kristiansand kommune med spørsmål om det er mulig å kjøpe tomten. Ifølge Obos skyldes det at det er de som har oppdraget med å bygge en tilsvarende moské i Oslo. Det er ikke klart om de vil ha ansvaret for en bygging av moské i Kristiansand.

Det er ikke planlagt andre bygg på tomten som muslimene nå ber om. Kommunen kan likevel enda ikke si om de får kjøpe tomten.

— Vi må nå se på om det er andre alternativ som kan være mer aktuelle for muslimene eller om vi skal omregulere dette området, sier Terje Karlsen i Kristiansand Eiendom.

Sprer seg

Ahmadiyya er i dag en av de trosretningene i verden som sprer seg raskest. I Oslo er arbeidet med en ny moské på Furuseth allerede i full gang. Der er både tegninger og tomt klar.

— Vi har moskeer i både Sverige og Danmark. I Tyskland planlegger vi å bygge 100 moskeer. 50 er allerede bygd, sier Ahmed Basharat.

Ahmadiyya-muslimene er opptatt av å formidle at de ikke ønsker noen form for konfrontasjon med nordmenn.

— Vi er veldig vennlige, og vi har stor respekt for det landet vi bor i. Folk som vil se hva vi driver med må gjerne komme innom, sier Basharat.