**Les også:

Sikrer rulletrapp etter dødsulykke

Rulletrappa hadde ikke sikring

Gutt omkom i fallulykke**

LYNGDAL: – Gutten har klatret over det vanlige rekkverket, og rulletrappen hadde ikke noe med ulykken å gjøre. Dette var et uhell som ikke kunne vært unngått med fallsikring, sier Bent Kvelland, områdeleder i Norsk Heiskontroll.

Han var i går på inspeksjon i Lyngdal sammen med politiførstebetjent Steinar Mydland. Konklusjonen var at rulletrappen ikke kunne klandres for ulykken.

Monterer sikring

Kvelland opplyser at senterledelsen ved Sentrumsgården likevel har rådført seg med Norsk Heiskontroll, og vedtatt å montere opp fallsikring ved rulletrappen. Han kan videre fortelle at den tragiske ulykken har medført en telefonstorm fra kjøpesentre og andre som har rulletrapper.

– Vi har fått mange henvendelser fra folk som ønsker å vite mer om sikkerhet. Når vi er ute på kontroll har det ofte vært fokus på kostnad i stedet for sikkerhet. Nå virker det som dette har snudd, og det er veldig bra, konkluderer Kvelland.

En vekker

Fædrelandsvennen sjekket i går rulletrapper flere steder i Kristiansand. Ved de fleste kjøpesentrene mangler sikring som nett og forhøyet rekkverk.

– Ulykken er dypt tragisk, og jeg tror det har vært en vekker for de fleste. Vi må ha spesielt fokus på sikkerhet etter dette, sier Morten Nilsen, senterleder ved Amfi i Vågsbygd.

Fallulykken har også gjort inntrykk på Arild Vindi, senterleder ved Postgården kjøpesenter.

– Dette er en senterleders mareritt! Jeg har stor medfølelse med de pårørende, men også ledelsen ved kjøpesenteret i Lyngdal. Jeg har allerede diskutert dette med eierne her, og vi vil omgående ta en prat med arbeidstilsynet for å se om vi kan skjerpe sikkerheten ved vårt senter, sier Vindi.

Meltveit Kleppa vil gjennomgå informasjon

1. mai i år ble det vedtatt nye regler vedrørende fallsikring, men Norsk heiskontroll sier at disse innføres etter hvert som de besøker og kontrollerer kjøpesentrene. Det kan gå opp til to år før alle har fått beskjed om å følge nye krav.

Denne informasjonen får regional— og kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa til å reagere.

– Ulykken i Lyngdal gjør selvsagt at vi foretar en gjennomgang av hva slags informasjon som blir og er blitt gitt ved endringen av regelverk, sier Meltveit Kleppa.

– Det er få dager siden den tragiske ulykken, og akkurat nå tenker jeg først og fremst på de tunge dagene de nærmeste pårørende har. Vi som er ansvarlige for regelverket vil avvente politiets etterforskning. Eventuelt manglende informasjon regner jeg med kommer fram i politiets etterforskning, sier kommunal- og regionalministeren.