GALVESTON/HOUSTON: Mange av de 23 000 som ignorerte pålegget om evakuering i Galveston ringer nå myndighetene og ber om hjelp — til ingen nytte.

— Vi må risikere våre liv for å redde folk som har tatt dumme valg, sier Andrew Barlow, talsmann for Texas-guvernør Rick Perry.

Så mange som 90 000 texanere i Galveston og Brazoria county kan være i direkte fare for orkanens herjinger, skriver Houston Chronicle lørdag morgen.

Se Ikes posisjon minutt for minutt her

Interaktivt storm-kart fra Houston Chronicle

INNOVER LAND: Slik vil Ike bevege seg innover det amerikanske fastlandet, viser prognosen fra National Hurricane Center . FAKSIMILE Fem meter høye bølger

Da orkanen Ike traff Galveston Island klokken 09.10 i dag tidlig norsk tid, hadde den en hastighet på over 170 km/t, og slepte med seg en flodbølge omkring fem meter høy innover land.

— Vi vet ikke hva vi vil finne i morgen, men vi håper at de som ikke dro fra området er i live og ved godt mot, sier ordfører i Galveston, Lyda Ann Thomas, til Houston Chronicle.

Myndighetene i byen ber media om å ikke ta bilde av "enkelte ting" i etterkant, med klar referanse til mulige døde kropper i vannet.

Er du i orkan-områder eller kjenner du noen som er det? Tips oss på nyheter@fvn.no, eller ring oss på 800 81 300 (+ 47 38 11 33 27 fra utlandet).

Verste på 50 år

Kystbyen Galveston, en yndet badeby og reisemål for ferierende texanere, ligger rett sørøst for Houston. Ike er det verste uværet som har rammet Texas på nærmere 50 år. Galveston er beskyttet med en 5 meter høy dike som ble bygget etter at minst 8.000 mennesker mistet livet da en orkan traff byen i 1900. Amerikanske myndigheter frykter at opptil 100.000 boliger kan bli lagt under vann av Ike, og det var ventet at svært høye bølger ville treffe kysten da Ike nådde land.

- Tror det blir kjempeille

Snart slår også orkanen Ike også inn over Houston. Sørlandsfamilien Løvland bor midt i byen og har forberedt seg på uværet.

Millionbyen Houston er ikke evakuert som følge av den kommende orkanen. Mange amerikanere rømmer likevel storbyen, men nordmenn i byen holder seg hjemme. Familien Løvland bor midt i Houston og går en spennende helg i møte.

LES OGSÅ:

Hjelpeløst lasteskip i drift foran Ike

— Evakuer eller møt den sikre død

Orkanen Ike treffer snart Houston

Hundretusenvis må evakueres i Texas

– Nå er det tomt for vann og bensin. Vinden går vel rundt 20 km/t og nærmer seg. På TV ser vi bilder tatt 30-50 minutter unna her i Galveston , og der har vannet gått over sperringene og flommer inn mot husene. Om noen timer treffer øyet der og i 5-tiden i morgen tidlig er det her, sier June Løvland, til fvn.no.

Følg været i Houston på fvn.no

Den ellers så folksomme byen har nesten dødd helt ut. I over 30 varmegrader venter byen på orkanen, men foreløpig er det ett lyspunkt: de har strøm.

– Når strømmen forsvinner fungerer ikke kjøleskapet og da må vi hive all mat på grillen slik at den ikke blir ødelagt. Butikkene er fortsatt åpne og har det meste, men vann forsvinner først. Det er også dårlig med kjeks og ikke kjølebagger å få kjøpt, forteller Løvland.

Tar orkanen seriøst

Store styrker fra politi og redningstjenesten er satt inn i arbeidet for å sikre byen. Løvland opplever at politiet tar jobben sin svært seriøst, ja, kanskje litt for seriøst.

– De som jobber i politiet og redningstjenesten tar det hele svært på alvor. Jeg møtte en politimann i dag og han trodde at det ville bli kjempeille. Han ba oss skjønne at dette var ille, sier Løvland, og legger til at bølgene nå knapt er større enn de største bølgene som slår inn i havnebassenget i Kristiansand.

I forbindelse med orkanen Rita i 2005 omkom ti ganger så mange i forbindelse med evakueringen av byen som døde av selve orkanen. Ved å ikke evakuere byen håper myndighetene å unngå kaotiske tilstander nå. Familien Løvland er forberedt på en helg uten strøm og vann.

– Vi har kjøpt brettspill og annet slik at vi kan klare oss gjennom helga. Vi belager oss på noen rolige dager og er godt forberedt, sier hun.

Er du i orkan-områder eller kjenner du noen som er det? Tips oss på nyheter@fvn.no, eller ring oss på 800 81 300 (+ 47 38 11 33 27 fra utlandet).