KRISTIANSAND: Sørlandet sykehus er ikke enig, og sier dagens sykehus vil leve godt i 20 til 30 år til.

På oppdrag fra Kruse Smith leverte førsteamanuensis Helge Hernes ved Fakultet for økonomi og samfunnsvitenskap fredag en rapport til Sørlandet sykehus.

Rapporten karakteriserer dagens sykehus som «energisløsende prosesser» og «unødvendig kostnadskrevende»

– Et moderne sykehus vil være så effektivt at det forsvarer et nytt bygg, mener Hernes.

Ikke i Arendal

Et nytt sykehus kan stå klart allerede i 2018. Hernes mener det beste stedet er Sørlandsparken, nest best er dagens Eg. Tredje beste er Lillesand, og nederst på lista kommer Arendal. Flekkefjord sykehus beholdes.

Utgiftene hentes ved å selge dagens bygninger og tomter. Dagens totalt 175.000 kvadratmeter vil erstattes av et nytt bygg på mellom 110.000 og 130.000 kvadratmeter.

Nytt, effektivt bygg vil gi innsparinger på mellom 52 og 330 millioner kroner i året, og vil altså forsvare nybygget, argumenterer Hernes.

Forskeren advarer Arendal mot å jobbe imot planene, og sier at kamp «i verste fall kan føre til nedbygging i Arendal til fordel for utbygging i Kristiansand».

«Det kan være risikofylt for Aust-Agder å hevde status quo-posisjoner som på sikt ikke fører fram, i stedet for offensivt å bidra til en bærekraftig løsning øst for Kristiansand, som er best for landsdelen og god nok for Arendal.» heter det i rapporten.

Småpenger

– Vi trenger å samle ressursene på Agder, ikke motarbeide hverandre, sier direktør for forretningsutvikling Svein Kaldestad i Kruse Smith.

Kaldestad mener Fædrelandsvennen ikke skulle skrive om prosjektet før etter en bred presentasjon torsdag. Derfor ville han ikke kommentere opplysningene. Ved 17-tiden tirsdag ombestemmer han seg og gir enkelte kommentarer. Han sier de har betalt 125.000 kroner for rapporten, og at de gjennom et partnerskapssamarbeid med universitetet for øvrig bidrar med 100.000 kroner årlig.

– Dette er småpenger for oss. Det handler ikke om å komme i posisjon til kontrakt for bygging. Vi ønsker å bidra til en debatt som kan styrke vår region, sier Kaldestad.

Ikke enig

Administrerende direktør Jan-Roger Olsen hilser debatten om nytt sykehus velkommen, men har ikke slik hast.

– Bygget i Kristiansand sto klart i 1990. Vi regner med en levetid på 40 til 50 år. Sykehusene i Flekkefjord og Arendal er oppgradert og påkostet med over en milliard. Det vi trenger er en mellom 300 og 500 millioner til opprusting i Kristiansand de nærmeste årene, sier Olsen.

Han har ikke altfor stor tro på kalkylene til Helge Hernes.

– Dette er ikke en enkelt kulerammesak. Jeg har til gode å se et sykehus som bygges innen budsjettrammene, og der man klarer å ta ut effektiviseringsgevinstene man skulle, sier direktøren.

Styreleder Peder Olsen var ikke kjent med UiA-gruppens arbeid.

– Jeg vil ikke kommentere hvorvidt jeg er overrasket. Jeg kan forstå at det er lokale interesser rundt sykehuset, men Helse Sør Øst har ikke noe på gang om dette, sier Olsen.

– Planlegger Sørlandet sykehus nytt sykehus på Agder?

– Nei, det gjør vi ikke, svarer styrelederen.

– Småpenger

– Vi trenger å samle ressursene på Agder, ikke motarbeide hverandre, sier direktør for forretningsutvikling Svein Kaldestad i Kruse Smith.

Kaldestad mener Fædrelandsvennen ikke skulle skrive om prosjektet før etter en bred presentasjon torsdag. Derfor ville han ikke kommentere opplysningene. Ved 17-tiden tirsdag ombestemmer han seg og gir enkelte kommentarer:

Han sier de har betalt 125.000 kroner for rapporten, og at de gjennom et partnerskapssamarbeid med universitetet for øvrig bidrar med 100.000 kroner årlig.

– Dette er småpenger for oss. Det handler ikke om å komme i posisjon for til kontrakt for bygging. Vi ønsker å bidra til en debatt som kan styrke vår region, sier Kaldestad.

– Ikke kjøpt og betalt

Helge Hernes arbeidet tidligere ved sykehuset som kontorsjef og organisasjonssjef.

– Du er ikke kjøpt og betalt av Kruse Smith da, som vil bygge sykehus?

– Definitivt ikke. Jeg inngikk samarbeidet med Kruse Smith etter at jeg for tre år siden skrev et avisinnlegg om dette. Mine konklusjoner er en detaljering av hva jeg skrev den gangen. Jeg har ikke skrevet kontrakt med Kruse Smith, og gjør dette gjennom mitt enkeltpersonforetak, sier Helge Hernes.

– Kun på fritiden altså?

– Nei, vi forskere jobber mer 24-7 enn folk antar. Jeg noe både hjemme og på jobb. Det må også presiseres at dette inngår også i langvarig samarbeid mellom universitetet og Kruse Smith på en del områder, sier Hernes.

I november i fjor skrev Hernes dette i et avisinnlegg:

«Den eneste løsningen […] er at man raskest mulig bygger et nytt sykehusanlegg langs E18, for eksempel i Lillesand, og samler all nåværende sykehusaktivitet i Arendal og Kristiansand der. Dette vil samle i stedet for å splitte fagmiljøene, og gjøre sykehuset til en mer attraktiv arbeidsplass for høykompetente helsemedarbeidere. […] Et slikt prosjekt vil trolig være økonomisk bærekraftig: Investeringene vil for en betydelig del bli finansiert gjennom avhendelse av de nåværende sykehusanleggene. De representerer henholdsvis usedvanlig verdifulle tomte— og bygningsarealer på Eg og attraktive sentralt beliggende arealer i Arendal.»

– Skrev du det som forsker eller betalt av Kruse Smith?

– Som forsker, svarer Hernes.