SOLA: Klokka 09.10 i formiddag fikk Tjøme radio inn melding fra en seilbåt på vei fra Stavanger til Storbritannia som observerte et nødbluss ved Håstein. Få minutter senere ble en gjenstand i vannet observert, muligens en redningsvest. Et nytt nødbluss ble dessuten observert samtidig.

Storalarm

Det ble da slått storalarm.

— Vi informerte alle båter via Rogaland radio og scramblet samtidig Sea King. Etter 15 minutter var den på stedet og etter 29 minutter ble tre menn plukket opp. En var godt nedkjølt og to var etter forholdene i god behold. De ble fløyet til sykehus på grunn av tilstanden til den nedkjølte, opplyser Andreas Bull, redningsleder ved Hovedredningssentralen for Sør-Norge, til fvn.no.

(Les mer under bildet)

FORSLIST: Det var reketråleren Svåholm som forliste utenfor Stavanger lørdag morgen. Foto: fiskeri.no

To menn i 20-årene og en mann i 18-årsalderen var om bord i båten da den forliste. Rundt kl 20.00 i kveld lå alle til observasjon på Stavanger Universitetssjukehus. Ifølge sykehuset vil de tre bli utskrevet søndag.

Båten de tre fisket fra, Svåholm, har i løpet av morgentimene forlist og gått ned. Forliset beskrives som svært dramatisk.

— Heltemodig innsats

— Det var kun drivgods igjen. To menn ble hengende fast. Skipperen dykket etter en av dem og skar ham løs. Den andre kom seg løs selv, sier Bull, og fortsetter; Det ble gjort en heltemodig innsats i minuttene etter forliset.

I tillegg til Sea King og melding til båter i nærheten ble los-båten fra Tananger sendt ut. Da mennenes nødbluss ble observert, hadde de vært om bord på en flåte i tre timer.

De tre som var ombord har avgitt forklaring til politiet.

— Vi kom etter at selve redningsaksjonen var ferdig og ble oppkalt for å bidra til å samle inn en flåte og andre vrakrester. Vi har fått opplyst at båten sank, sier Morten Nilssen, båtfører på redningsskøyta «Ryfylke», til aftenbladet.no.

Har du tips eller bilder? Ring/sms/mms til 03811 eller tips@fvn.no